Hello MediatorCoronamaatregelen Voorbij. En Nu?

coronamaatregelen voorbij en nu?

De coronamaatregelen zijn nagenoeg allemaal afgeschaft, we keren langzaam terug naar ons “normaal”. Tijdens de coronaperiode daalde het aantal scheidingen. Nu de pandemie langzaam lijkt af te lopen, staan veel stellen die een scheiding hebben uitgesteld voor de vraag: wat nu? Petra Jungen vertelt over de keuzes die deze stellen zouden kunnen maken. Petra is mediator, coach en trainer met jarenlange ervaring in het begeleiden van scheidingen.

 

Terugblik: aantal scheidingen gehalveerd

Tijdens de coronaperiode dook het aantal scheidingen voor het eerst onder de 2.000 per maand. De cijfers van het CBS lieten dit eerder al zien, dit tegen alle verwachtingen van experts in. De verklaring hiervoor was dat er, onder andere door de onzekerheid van werk en inkomen en de stijgende huizenprijzen, uitstelgedrag heeft plaatsgevonden.

 

Inhaalslag

Nu de coronaperiode langzaam ten einde begint te komen, is een voorzichtig inhaaleffect merkbaar. Partners die er met elkaar niet in zijn geslaagd om de relatie staande te houden, hebben hierdoor in het eerste kwartaal van 2022 de stap om uit elkaar te gaan alsnog gezet. Toch is de reguliere tendens van het aantal scheidingen ten opzichte van het aantal dat normaal in het eerste kwartaal plaatsvindt nog iets minder dan voor de coronaperiode.

 

Communicatie man en vrouw begrijpen elkaar niet

Relatietherapie als redmiddel

Opvallend is dat relatietherapie in de coronaperiode veel is ingezet als ‘laatste redmiddel’ voor partners in een poging om de relatie tot stand te houden. Partners hebben geen gemakkelijke periode gehad en hebben voor relatietherapie gekozen om enerzijds ‘de hete kolen uit het vuur te halen’ en anderzijds in een slimme poging om toch te kijken wat er nog te redden valt. Mooi om te zien is dat relatietherapie in veel gevallen succesvol is gebleken. Daar waar partners  echt op het punt stonden uit elkaar te gaan en het leek alsof er niets meer te redden viel, is dit veelal toch gelukt.

 

Effect relatietherapie

Veel van deze partners geven aan achteraf heel blij te zijn met het verloop. Met behulp van relatietherapie hebben zij hun onderlinge communicatie verbeterd, is er weer meer begrip voor elkaar gekomen en de genegenheid voor elkaar vergroot. Veel partners geven dan ook aan dat zij hier ‘sterker uit zijn gekomen dan ooit’ en dat dit een goede zet is geweest, die zij kunnen aanraden.

Hoe effectief is relatietherapie in het verbeteren van je relatie? – NEMO Kennislink

 

Wat als je er samen toch niet uit komt?

Als jullie er samen echt niet uit komen, dan hebben jullie in ieder geval het ‘waarom’ van de breuk duidelijk, zijn emoties besproken en hebben jullie tools aangereikt gekregen om de communicatie tussen jullie te verbeteren. Dit is ook nodig voor het correct afhandelen van jullie scheiding en als jullie kinderen hebben dan is dit des te belangrijker! Jullie relatie als partners stopt, echter jullie relatie als ouders gaat door en communiceren wordt alleen maar belangrijker.

Willen jullie samen jullie scheiding goed regelen, dan kunnen jullie contact opnemen met één van onze mediators. Wij helpen jullie graag verder met het opstellen van jullie echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons