Hello Mediator

In het Nieuws

Hello Mediator in het nieuws

Hoe het wel of niet opvolgen van coronaregels tot familieruzies leidt

RTL Nieuws 14 augustus 2020 09:11

Niet iedereen volgt de coronamaatregelen even nauwgezet op. Dat leidt soms tot conflicten binnen families. Zoals bij Melissa, die zich eraan stoort dat haar ouders het niet zo nauw nemen met de regels, en Alexander, die de maatregelen onzinnig vindt. “Bij mijn tante ben ik niet meer welkom, mijn vader vindt me een complotdenker.”

Hoe het wel of niet opvolgen van coronaregels tot familieruzies leidt

Lees hier het volledige artikel

Relaties sneuvelen massaal door coronacrisis – drukte bij mediators

04 aug 2020 – 07:25

Corona maakt veel kapot: niet alleen op het gebied van je gezondheid. Er sneuvelen ook steeds meer relaties. Dat merken zogenoemde scheidingsmediators. Het thuiswerken eist z’n tol en dat wordt nog lastiger wanneer de partner wordt ontslagen en de kinderen thuis zitten. Dat is althans wat Bernadette Keijzer merkt, mediator in Heerenveen.
Scheiden door Corona

 

“Ik heb de afgelopen weken heel wat nieuwe zaken op mijn bordje gekregen”, vertelt Keijzer. “Waar het normaal rustig is in de vakantie, loopt het nu storm met mensen die uit elkaar willen.” Dat is volgens Keijzer een direct gevolg van de coronacrisis. “Mensen komen er normaal pas tijdens de vakantie achter dat ze niet meer bij elkaar passen en besluiten om uit elkaar te gaan. Door de coronacrisis hebben veel mensen dat besluit vervroegd. Wat normaal na de vakantie gebeurt, gebeurt nu eerder.”

 

Geen uitlaatklep

De coronacrisis is voor veel stellen de druppel die de emmer doet overlopen. Dat is ook wel logisch, legt Keijzer uit. “Mensen zitten continu bij elkaar op de lip, kinderen zijn plotseling thuis en onzekerheid over je baan levert stressvolle situaties op. Blijf dan maar eens in gesprek met elkaar.” Bovendien hebben mensen niet langer de mogelijkheid om hun problemen te bespreken met iemand anders, omdat ze de deur niet uit mogen. “Je hebt niet meer die uitlaatklep, geen sport, kroeg of collega’s bij wie je je hart kunt uitstorten. Het leven is echt veranderd.”

 

De knoop doorhakken

Voor de meeste scheidingen geldt echter niet dat het hals over kop wordt besloten, merkt Keijzer. “Vaak spelen mensen al jaren met het idee om uit elkaar te gaan, maar heeft de coronacrisis dit proces versneld. Dit is het moment om de knoop definitief door te hakken. Ik verwacht dat het aantal echtscheidingsaanvragen nog flink zal stijgen in de herfst. Er is nu een stijging van 25 procent. Landelijk gezien zitten we op zo’n 30.000 scheidingen per jaar. Ik denk dat we dit jaar rekening moeten houden met 40.000 scheidingen. Dat is een flinke stijging.”

 

 

Om het interview met Bernadette Keijzer te luisteren klik hier


Meer scheidingen door corona: ‘De kloof is te groot geworden’

Scheidingsmelding

Na een dipje in maart en april zien Friese scheidingsadvocaten het aantal aanvragen weer toenemen. Opgeteld is er de afgelopen maanden sprake van een plus.

Het aantal echtscheidingen stijgt, zo blijkt uit een rondgang langs zo’n vijftien familierechtadvocaten en mediators in Friesland. De meesten leggen een link met de coronatijd, waarin echtgenoten meer op elkaars lip zitten en ‘het vergrootglas op de minder leuke kanten van de partner komt te liggen’. De kloof is te groot geworden.

 

Normaal is het vrij rustig

Bernadette Keijzer, eigenaresse van Hello Mediator® in Heerenveen en Leeuwarden heeft het zo druk dat zij momenteel niet op vakantie kan. ,,We weten niet wat ons overkomt. De afgelopen twee weken kreeg ik maar liefst zeven nieuwe zaken op mijn bordje, terwijl het in de bouwvak normaal gesproken vrij rustig is.’’ Het gaat vooral om stellen die willen scheiden of juist een scheiding willen voorkomen. Keijzer treedt zelf niet op als mediator bij arbeidsconflicten, maar zij kan men wel doorverwijzen naar een arbeidsmediator die bij het mediators collectief Hello Mediator® is aangesloten. Ook arbeidszaken zijn toegenomen als gevolg van de coronacrisis, zegt zij.

 

Wilt u het hele artikel lezen klik dan hier.


Aantal scheidingen en arbeidsconflicten neemt toe door Corona

SNEEK- Corona maakt meer kapot dan je lief is. Relationele spanningen, thuis, bijvoorbeeld ontstaan door verplicht thuiswerken of nog erger, ontslag, treffen duizenden gezinnen. Afgelopen juni steeg het aantal werklozen enorm omdat bedrijven economisch flink geraakt worden. In een maand tijd ging het aantal mensen zonder baan van 74.000 naar 404.000, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Vaak is er na ontslag sprake van een arbeidsconflict waarbij de transitievergoeding een ‘hoofdrol’ speelt. Arbeidsmediators en scheidingsmediators hebben het drukker dan ooit.

 

Conflict in relaties neemt toe door corona

 

,,We weten niet wat ons overkomt’’, zegt Bernadette Keijzer, mediator en conflictcoach. ,,De afgelopen twee weken kreeg ik maar liefst 7 nieuwe zaken op mijn bordje, terwijl het in de bouwvak normaal gesproken vrij rustig is. Het gaat om stelletjes die willen scheiden, die een scheiding willen voorkomen vanwege de financiële gevolgen en om mensen die een arbeidsconflict met hun werkgever hebben. Meestal vanwege ontslag.’’

Keijzer runt in Heerenveen haar eigen bedrijf, Fideliz Mediation, en is oprichter van het mediators collectief Hello Mediator®. Daar zijn diverse scheidings- en arbeidsmediators bij aangesloten, allemaal ADR- en MfN- geregistreerd. ,,Mijn situatie is niet uitzonderlijk. Al onze leden zien een toename van de werkzaamheden. Vakantie zit er voor ons voorlopig niet in.’’

De enorme groei van het aantal ontslagen komt onder meer door het opheffen van de ‘ontslagboete’. Werkgevers die steun kregen van de overheid mochten in maart, april en mei geen mensen ontslaan om bedrijfseconomische redenen, maar in juni werd die regel opgeheven. Keijzer: ,,Eerst werd er afscheid genomen van zzp’ers, uitzendkrachten en oproepkrachten. Daar komen nu werknemers met vaste contracten bij. In veel gevallen staat de hoogte van de transitievergoeding – waar iedere werknemer recht op heeft – ter discussie. Die transitievergoeding komt grofweg neer op een derde maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien dienstjaren. Maar de praktijk is vaak anders.’’

Bij arbeidsmediation wordt een conflict tussen werkgever en werknemer opgelost onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, een neutrale gespreksleider. Keijzer: ,,Meestal lukt het om in een paar gesprekken tot een oplossing te komen, zonder dat de zaak voor de rechter moet komen. Daar zijn alle betrokken partijen bij gebaat.’’

Ook het aantal scheidingen neemt toe. De scheidingsmediators, aangesloten bij Hello Mediator®, verwachten een grotere toename dan normaal. Keijzer: ,,Het landelijke beeld zit rond de 30.000 stellen per jaar, in 2020 moeten we rekening houden met minimaal 40.000 echtscheidingen. Daarnaast zijn er duizenden stellen die wel willen scheiden, maar dat niet kunnen vanwege de financiële gevolgen. Het opsplitsen van een gezin levert dubbele kosten op, er zijn alimentatieplichten… Scheiden is lijden, maar gebrek aan geld is niet de juiste reden om bij elkaar te blijven. Vaak zak je alleen maar verder in het moeras. Een scheidingsmediator kan de situatie weer vlot trekken.’’

 

Bovenstaand artikel is ook in de Heerenveense Courant gepubliceerd.