Hello MediatorKerst Vieren Tijdens Corona. Zo Kom Je Tot Een Oplossing!

Kerst en Corona

Wat is het toch een moeilijk jaar geweest en wat leven wij in een bizarre wereld op dit moment. De één denkt dat Corona een griepje is, de ander staat doodsangsten uit en weer een ander zit er tussen in en heeft eigenlijk niet echt een mening. Normaliter is het al lastig om met elkaar te communiceren op een constructieve wijze. En dit jaar levert Corona nog eens een heel grote bijdrage aan het ontstaan van conflicten in vriendengroepen, op het werk, binnen de familie of gezinnen. Zoveel mensen en zoveel wensen! Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat wij allemaal het beste met elkaar voor hebben. Er is niemand die een ander ziek wil maken of zelfs de dood tot gevolg op zijn geweten wil hebben, maar aan de andere kant zijn er ook mensen die het afgelopen jaar verschrikkelijk eenzaam zijn geweest en nu toch wel met de feestdagen heel graag met hun familie samen willen zijn. Hoe kun je nou met deze verschillen zo goed mogelijk omgaan? Dat is lastig, want hier gaan veel emoties mee gepaard zoals angst, boosheid en verdriet en aan de andere kant de mensen die overal laconiek mee omgaan en gewoon lekker hun feestje gaan vieren.

 

Constructief gesprek

Hoewel er natuurlijk diverse situaties de kop opsteken; een moeder die geen kerst viert met haar kinderen omdat haar ex-man en zijn nieuwe partner geen rekening houden met de regels, een horecaondernemer die hoort dat zijn personeel lak heeft aan de regels en die gewoon een leuk feestje gaan bouwen, Jasmin die vertelt dat haar schoonouders hart- en longpatiënt zijn en desalniettemin tóch de feestdagen gezamenlijk willen vieren terwijl zij onder de risicogroep vallen! Heftig allemaal!

Wat ik veel zie gebeuren is dat mensen een emotionele reactie vertonen, en dat is logisch, maar hierdoor komen zij niet tot een constructief gesprek. Laat staan dat er een oplossing wordt gevonden waar iedereen zich in kan vinden. Misschien kunnen jullie even de emoties opzij zetten en écht naar elkaar luisteren? Misschien kunnen jullie wel een tussenweg met elkaar bedenken?

 

Geweldloze Communicatie

Wat hierbij enorm kan helpen is om de regel van de geweldloze communicatie eigen te maken. Deze werkt als volgt:

Geweldloze Communicatie

Waarneming:  Hier stel je je open voor de ander en neem je waar wat je ziet en hoort zonder hier een oordeel aan te hangen. Je zegt dus precies wat je ziet of hoort. Bijvoorbeeld: “Ik hoor jou zeggen dat je het afgelopen jaar éénzaam bent geweest en dat je nu heel graag met jouw familie samen kerst wil vieren.” In plaats van: “Jij snapt toch ook wel dat wij nu niet samen kerst kunnen vieren!”

Gevoelens: Vanuit jouw waarnemingen ga je naar jouw gevoelens. Hier beschrijf je wat jij in deze situatie voelt. Geweldloos betekent dat je dit niet verbindt met het gedrag van de ander. Bijvoorbeeld: “Ik vind dit moeilijk omdat ik een vitaal beroep heb en dus niet zeker weet of ik het Corona- Virus bij mij draag en ik ben ontzettend bang om het op jullie over te dragen.” In plaats van: “Ik heb een vitaal beroep, ik kan niet eens garanderen of ik Corona-vrij ben! Dus ik kom niet!”

Behoeften: Het hebben van positieve of negatieve gevoelens wordt veroorzaakt door het wel of niet vervullen van jouw behoeften. Geweldloos communiceren betekent dat je beseft dat jouw eigen behoefte de oorzaak is van jouw gevoel en niet het gedrag van de ander.

Verzoek Als laatste formuleer je wat je graag zou willen. Een verzoek is een positieve boodschap aan de ander. Positief betekent dat je aangeeft wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Vervolgens vraag je aan de ander of hij/zij aan jouw verzoek kan voldoen en zo niet, wat dan zijn/haar idee is en of jullie tot een compromis kunnen komen.

 

Fijne Feestdagen

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Iedereen wil graag zijn oude leventje weer op kunnen pakken. De werkelijkheid ligt nu eenmaal anders. Laten wij er alsjeblieft met elkaar voor zorgen dat wij samen sterk staan. Er is licht aan het einde van de tunnel! Nog even doorbijten mensen en ik hoop dat jullie allemaal fijne feestdagen tegemoet gaan!

 

Geschreven door Bernadette Keijzer voor RTL- nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons