Hello Mediator



Zo ga je als samengesteld gezin (niet) om met de confrontatie met de biologische ouders van de kinderen

Samengesteld gezin, stiefkind

 

Realiseer jij je als gescheiden ouder voldoende dat je kind altijd een van de ouders moet missen? Elke dag opnieuw?

Het goede nieuws is dat jij als ouder grote invloed hebt op welke impact dit heeft op je kinderen. Het kan ook slecht nieuws betekenen, als jij je ex-partner niet kunt luchten of zien. Want die impact voor het kind zit hem voor een belangrijk deel in hoe jij en je nieuwe partner omgaan met de biologische ouder van je (stief)kind(eren).

En die biologische ouder kom je nog al eens tegen, zoals:

  • tijdens het brengen en halen van de kinderen.
  • met het afzwemmen.
  • of bijvoorbeeld bij de eindmusical in groep 8.

Het leven van jonge kinderen staat bol van de bijzondere en feestelijke mijlpalen.  Verjaardagpartijtjes, het letterdiploma, afzwemmen, balletuitvoeringen, kampioenswedstrijden of de eindmusical in groep 8. Het zijn speciale gebeurtenissen voor kinderen waar ze vaak lang naar uitkijken. Maar voor kinderen van gescheiden ouders zijn het helaas ook vaak momenten van spanning, verdriet en stress. Omdat ze weten dat hun (stief)vader en/of (stief)moeder alleen maar ruzie maken als ze elkaar zien. Of dat hun moeder bijvoorbeeld een hekel heeft aan de nieuwe vriendin van hun vader en haar consequent negeert. Of erger nog, zwart maakt.

 

Wat een memorabele gebeurtenis moet worden, kan voor het kind uitlopen op een fiasco. En wat overblijft is een vervelende herinnering die hij/zij jaren later nog op het netvlies heeft staan. Om dit te voorkomen is er eigenlijk maar één ding echt belangrijk: zet je over je eigen frustraties heen en plaats het belang van je kind voorop. Je kind wil in feite maar één ding: genieten van het moment en niet bezig zijn met de sores van zijn/haar (stief)ouders. En dat iederéén aanwezig is op dit speciale moment. Met elkaar. Zonder gedoe en spanning. Zonder vervelende woorden en blikken over en weer. Dat is lastig. Dat begrijp ik heel goed. Daarom lees je in deze blog hoe je van elk hoogtepunt in het leven van je (stief)kind – ondanks de wrok en de spanningen onderling – een fijne herinnering kunt maken.

 

Neem contact op met je ex-partner vóór de gebeurtenis

Om verrassingen te voorkomen is het verstandig om voorafgaand aan de speciale gebeurtenis een paar dingen af te spreken met je ex-partner. Neem dus even contact met hem of haar op. Leg uit dat jij jullie kind een fijn moment gunt met mooie herinneringen voor later en check of hij/zij dat ook zo ziet. Spreek af dat jullie de strijdbijl tijdelijk begraven en beleefd tegen elkaar doen. Je hoeft echt niet de hele avond gemaakt gezellig tegen elkaar doen. Het gaat erom dat je gewoon vriendelijk tegen elkaar bent en vooral geen gevoelige onderwerpen aansnijdt. Dit is voor jullie kind echt ontzettend fijn en belangrijk. Bovendien zul je merken dat je er zelf ook veel meer ontspannen bijzit en echt kunt genieten van het bijzondere moment van jullie kind.

 

Schrijf 8 positieve dingen op over de andere ouder van je kind

Je bent niet voor niets zoveel jaren samen geweest met je ex-partner. Ooit was er een tijd dat je verliefd op hem of haar was. Jullie hebben ongetwijfeld ook veel mooie en fijne momenten met elkaar gedeeld. Probeer die tijd weer voor je te zien en schrijf dan 8 positieve over de ander op. Is 8 net even te veel gevraagd? Geen probleem. Schrijf dan gewoon de dingen op die in je opkomen. Waar het om gaat is dat je de negatieve vibes voor even los kunt laten en op het moment van de speciale gebeurtenis milder naar je ex-partner kunt kijken. Hoewel jullie het samen niet hebben gered, hebben jullie wel een prachtig kind samen dat staat te shinen op het podium!

 

Ga bij elkaar in de buurt zitten en wees met z’n allen trots op je kind

Niets is zo vervelend voor je kind als hij/zij naar twee verschillende plekken in het publiek moet zoeken naar zijn ouders. Ga dus als het even kan bij elkaar in de buurt zitten. Het liefst naast elkaar. Zodat je kind met één blik contact kan maken met beide ouders. Stap over je eigen ego heen en gun jullie kind een avond waarop zijn ouders sámen trots op hem/haar zijn. Zodat je kind er met een warm en fijn gevoel op terug kan kijken. Dat is het grootste cadeau dat jij je hem/haar (en jezelf!) kunt geven. En als dit goed gaat, dan biedt dit perspectief voor de toekomst. Er komen later in het leven immers nog veel meer belangrijke momenten aan, zoals een huwelijk of jullie eerste kleinkind 😉

 

Wil je verder sparren over dit belangrijke onderwerp? Of heb je behoefte aan hulp om van je samengestelde gezin een succes te maken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

 

Deze blog is geschreven door:

Patries Baijer – Baijer Mediation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons