Hello MediatorWereld Denkdag: Thema Peacebuilding

Wereld Denkdag: Thema Peacebuilding

Vandaag 22 februari is het Wereld Denkdag.

Wat voor feestdag is dat nu weer? Een dag waarop we massaal moeten gaan nadenken?

Wereld Denkdag is een jaarlijkse feestdag van de internationale scoutingbeweging. Op deze dag denken scouts over de hele wereld wat meer aan elkaar en aan de mensen die het moeilijk hebben.

Ieder jaar heeft Werelddenkdag een thema en dit jaar is het thema Peacebuilding.

Wat een mooi thema om bij stil te staan: Peacebuilding, oftewel beëindigen van conflicten en bouwen aan blijvende vrede.

 

Communicatie

Waar mensen zijn is communicatie. Wat ze ook doen en met wie, hoe en waarom: mensen communiceren. Communicatie neemt een groot deel van onze dag in beslag.

Thuis met ons gezin, op het werk/met collega’s of op social media: we communiceren de hele dag door. Tegelijkertijd gaat de wereld om ons heen steeds sneller en door het internet en de sociale media is onze wereld veel kleiner geworden en gaan we steeds meer zelf regelen. We houden alle ballen hoog: relatie en werk, ontspanning en verplichtingen, vakanties, zorg voor onze naasten en ga zo maar door. Maar in deze drukke wereld leven we steeds vaker langs elkaar heen in plaats van mét elkaar. Dan kan een conflict ineens ontstaan.

Juist dan is het belangrijk om goed te blijven communiceren, maar laat dat nou erg moeilijk zijn als er een (beginnend) conflict tussen mensen is.

 

Mediation kan helpen

Mediation kan helpen om meer inzicht in elkaar te krijgen en zo beter met elkaar te (gaan) communiceren. Een mediator helpt niet alleen om de gevolgen van het conflict aan te pakken, maar richt zich onder andere ook op de onderliggende oorzaak.

Mediation legt niet de nadruk op de verschillende standpunten van partijen, maar kijkt juist naar de (gemeenschappelijke) belangen van partijen. De focus ligt niet op de problemen, maar op de oplossingen en de toekomst.

Als je zelf de touwtjes in handen wil hebben en wilt kunnen beslissen over je eigen toekomst in plaats van de rechter te laten beslissen, dan kan mediation je daarbij helpen. Een mediator helpt om in een rustige, veilige en vertrouwelijke sfeer naar elkaar te luisteren om er samen uit te komen. Een mediator geeft de ruimte om belangen duidelijk te maken, denkt mee en helpt bij het vinden van oplossingen, maar de uiteindelijke afspraken worden door de partijen gezamenlijk gemaakt.

Ik denk vandaag aan mijn liefde voor mediation en hoe dat voor mij echt Peacebuilding is:

Het beëindigen van conflicten en bouwen aan de toekomst

 

Waar denk jij aan vandaag …….?

 

Toos van Dongen scheidingsmediator

Toos van Dongen is ADR geregistreerd familiemediator, Register Belastingadviseur, Register Financieel Echtscheidingsadviseur en KIES-Mediator.   

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons