Hello Mediator



Social Media Dag

Dag Van De Social Media

 

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. De tijd waarin er geen computers of mobiele telefoons met internet waren lijkt heel ver weg. Bijna iedereen zit op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn, en dat zijn er nog maar een paar uit het enorme aanbod. Het kan haast een dagtaak zijn alle berichten te volgen. Hoe gaan we om met al die informatie, hoe heeft dit ons dagelijks leven veranderd, wat zijn risico’s en wat is de impact ervan op het leven van gezinnen en kinderen? Scheidingsmediator Petra Jungen staat op 30 juni, Social Media Dag, graag stil bij deze vragen.

Vrijwel iedereen volgt berichten op social media. De manier waarop we al die informatie verwerken kan heel verschillend zijn. Wat vinden we interessant? Wat onthouden we en wat doen we ermee? In hoeverre zorgen de teksten en beelden bewust of onbewust voor een denkwijze, beeld of een bepaalde dynamiek? Immers wat door de een als waar, belangrijk of prettig wordt ervaren is dat voor de ander misschien niet. Waarom zijn er ruzies op social media? En wat is de impact van social media op vriendschappen, gezinnen en kinderen? Graag geef ik een paar tips vanuit het perspectief van mediation.

 

Het interpreteren van de boodschap

Berichten op social media leiden geregeld tot onenigheid of soms zelfs tot een conflict. Het is informatie van afstand, indirect, en dat maakt dat een misverstand of conflict sneller geboren is dan bij het rechtstreekse contact. Als je elkaar kunt zien en horen, dan is er verbale en non-verbale communicatie zoals oogcontact en intonatie, en is de informatie vaak beter te plaatsen. Door het ontbreken van directe communicatie kan een boodschap via social media in een heel ander perspectief worden geplaatst dan misschien de bedoeling van de afzender was.

De kunst hierbij is de informatie altijd te zien in het perspectief van de achterliggende bedoeling van de schrijver. Je verplaatsen in de andere persoon en vanuit welke zienswijze de boodschap wordt vertolkt kan daarbij helpen.

 

Beïnvloeding

We kunnen onbewust worden beïnvloed door boodschappen op social media. Dat kan commerciële reclame of PR zijn, of ook individuele posts. Bijvoorbeeld, als bekende personen iets posten dan wordt die informatie vaak voor waar aangenomen. Dat komt simpelweg omdat ons brein ons vertelt dat wat bekende mensen doen wel zeker succesvol moet zijn.

Ook hierbij is het goed je af te vragen of dat altijd zo is. Door het ontbreken van de directe communicatie is het goed extra voorzichtig en kritisch te zijn.

 

In privékring op social media

Wat we ook zien is dat berichten van familie, vrienden en kennissen op social media veel teweeg kunnen brengen. Onbewust kan door deze informatie een beeld ontstaan of iets worden afgeleid wat misschien anders is dan het lijkt. Daardoor kunnen relaties veranderen en beschadigd raken. We missen immers vaak een stukje context.

Informatie op bijvoorbeeld Twitter of Facebook kan de relatie met familie, vrienden en soms zelfs binnen het gezin vertroebelen. Dit allemaal door een stukje tekst en beelden die iets kunnen oproepen, een interpretatie en gevoelens, waarbij opnieuw de vraag is of het echt zo bedoeld was.

Het kan dan ook aan te raden zijn eens bewust te kijken naar wat social media ons brengen, in hoeverre je er zelf onderdeel van bent en wat voor impact dat heeft. Wat is de invloed van Social Media? | Intelligent Online

 

Trends, financiën en vriendschappen

Actief zijn op social media kan ook financiële gevolgen hebben. Wil je meedoen met de laatste trends en de leuke dingen die je ziet op social media, hoe belangrijk is dit en vooral, is dat financieel wel mogelijk? Hoor je er alleen maar bij als je aansluit bij alles wat nieuw, hip en trendy is? En wat doet het met je als dit financieel niet haalbaar is? En wat betekent dit dan voor je vriendschappen? Dit kan voor schaamte en onrust in je vriendschappen zorgen.

Het helpt als je hier open over kunt praten. Als iedereen de vriendschap belangrijk genoeg vindt, dan zal deze daarna echt wel overeind blijven.

 

Gezinnen

Het is niet vreemd dat social media ook binnen het gezin voor de nodige dynamiek kunnen zorgen. Denk daarbij aan de informatie die kinderen dagelijks op social media zien. Wat doet dit met de kinderen en wat leert het hun over het leven en hun toekomst? Moet alles zo zijn als in de virtuele wereld wordt weergegeven? Worden bekende personen ineens voorbeelden en zijn alle dingen die je daar leest en ziet het nieuwe normaal?

We zien vaak dat het helpt als ouders deze zaken in perspectief plaatsen en uitleggen aan hun kinderen. Niet alles wat ze op social media zien is immers gewoon of vanzelfsprekend.

 

Veiligheid van kinderen

Social media kunnen helaas ook risico’s voor kinderen met zich meebrengen. Denk aan cyberpesten en hoe kwetsbaar kinderen kunnen zijn voor informatie en toenadering van vreemden.

Graag delen we via deze link een aantal zaken waarop ouders kunnen letten bij het gebruik van social media.  Kinderen en sociale media | Basisschoolkinderen | Opvoeden.nl

 

Voorbeeldfunctie

Hoe groter de impact van social media is, hoe groter is het belang van de voorbeeldfunctie van ouders. Het kan helpen om open met je kind te praten over de valkuilen van social media. Het helpt ook als ouders zichzelf bewust zijn van de manier waarop ze zelf dagelijks met social media omgaan. Veiligheid is een aspect waarvan we merken dat het een steeds grotere rol krijgt.

Het ‘over de schouder meekijken’ zonder je kind angst in te boezemen en het maken van duidelijke afspraken over wat wel en niet mag, kan daarbij helpen. Sociale media en kinderen: zorgen voor hun privacy | Consumentenbond

Tot slot, het gebruik van social media gaat alleen maar goed als we ook ons gezond verstand gebruiken!

 

Petra Jungen scheidingsmediator Heerlen e.o.

Petra Jungen 

info@jungenmediations.nl

https://jungenmediations.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons