Hello Mediator



Roze Maandag, Roze Bril? Mediation Helpt!

Roze Maandag

19 JULI ROZE MAANDAG

Roze Maandag: voor sommigen een begrip, voor anderen misschien totaal onbekend. Toch is het na de Amsterdamse Pride het grootste homo-evenement in Nederland. Een dag die draait om het respect voor alle seksuele geaardheden, dus niet alleen homoseksualiteit, een dag waarop iedereen zichzelf mag zijn en iedereen samen feestviert. Respect is een sleutelwoord en op Roze Maandag is dat zeker te vinden. Maar helaas leiden verschillen in seksuele geaardheid in ons land nog vaak tot soms heftige conflicten. Familiemediator Joland Widdershoven aan het woord.

 

Wat is Roze maandag?

Op de rustigste dag van de tien dagen durende Tilburgse kermis, de maandag, werd in 1990 bij wijze van grap een oproep voor een feestje in de Gaykrant geplaatst. Het moest een ‘nichtenavond’ worden. Daar kwamen toen enkele honderden nieuwsgierige mensen op af, en van jaar tot jaar werd deze maandag steeds drukker bezocht en werd het feest steeds groter en gezelliger.

De laatste jaren komen er 250.000 tot 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Roze Maandag, zoals de dag inmiddels officieel heet. Een groot deel komt uit de LHBTIQ+ gemeenschap: lesbisch, homo, biseksueel, transgender, interseksueel, queer en meer. Maar Roze Maandag trekt ook veel hetero’s die naar de travestie-artiesten en andere spraakmakende optredens komen kijken.

 

Een uitbundig volksfeest

Het karakter van Roze Maandag is tegenwoordig misschien wat braver dan in de begintijd, maar niet minder gezellig! Er vinden allerlei activiteiten plaats die in het teken staan van de emancipatie en integratie van alle seksuele geaardheden. In al die jaren hebben nauwelijks of geen incidenten plaatsgevonden, het is elke keer een uitbundig volksfeest met maar één doel: liefde en respect voor iedereen!

De toegang is gratis en veel mensen komen vrolijk uitgedost in het roze. Juist de menging van bezoekers maakt Roze Maandag bijzonder, en anders dan tijdens de Pride Amsterdam – waar feestgangers in bootjes over de grachten gaan – is er geen fysieke afstand. Iedereen kan elkaar ontmoeten, nieuwe vrienden maken, samen lachen en plezier maken. Daarin is iedereen gelijk, en er is respect voor iedereen.

 

Roze bril

Tot zover klinkt het allemaal leuk en aardig, alles bekeken door een roze bril. En gelukkig zijn er veel mensen en organisaties die bijvoorbeeld met een regenboogvlag respect tonen voor alle seksuele geaardheden. Maar we weten natuurlijk allemaal dat zelfs in het als tolerant bekend staande Nederland de acceptatie en integratie van homoseksuelen en andere groepen nog niet vanzelfsprekend is. En niet alleen in Nederland. Nog maar kort geleden was Hongarije in het nieuws vanwege het afwijzen van mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap door de eigen overheid.

 

Problemen en conflicten

Zowel in de familiesfeer als op het werk komen problemen en conflicten voor rond iemands seksuele geaardheid. Veel mensen beschouwen een heterorelatie als de enige normale, waardoor mensen met andersoortige relaties zich buitengesloten voelen. Voorbeelden zijn ouders die er vanuit hun geloof van overtuigd zijn dat homofilie van hun zoon of dochter niet oké is, en scholen waar leerkrachten die tijdens een sollicitatie eerlijk zijn over hun seksuele geaardheid worden gediscrimineerd. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat iemand die niet heteroseksueel is, een ziekte heeft die genezen moet/kan worden. Naast een al dan niet religieuze overtuiging kan angst meespelen, en ook politiek en machtsverschillen binnen organisaties en culturen.

 

Hoe kan mediation helpen?

Inzet van één of meer mediationgesprekken kan een bijdrage leveren aan meer begrip over en weer, en leiden tot meer acceptatie. Een mediator is neutraal en oordeelt niet. De gesprekken worden in vertrouwelijkheid gevoerd, zodat het veilig is om je kwetsbaarheid en persoonlijke kwesties te delen.

Voorwaarde is wel dat beide partijen gemotiveerd zijn om een mediation aan te gaan en bereid zijn zich in te zetten om tot een oplossing te komen. De mediator zorgt voor een veilige sfeer en stelt vragen die ruimte geven om te vertellen wat er achter een standpunt zit. Zo kan een schooldirecteur reageren en oordelen vanuit een nare ervaring waarover hij of zij eerder niet wilde vertellen. Komt dit wel op tafel dan ontstaat er ruimte voor begrip en oplossingen.

 

Mediation in strafzaken

Er zijn ook  strafzaken over discriminatie van mensen met een andere geaardheid dan hetero’s. Zo zijn er homohaters die vinden dat ze iemand in elkaar mogen slaan omdat die de hand vasthoudt van of zoent met iemand van hetzelfde geslacht. Mediation in strafzaken betekent confrontatie van dader en slachtoffer in bijzijn van een mediator. Dit is tegenwoordig gebruikelijk in het strafrecht, als partijen hiervoor open staan, om meer te bereiken dan alleen het opleggen van een straf. Een mediation kan het slachtoffer helpen bij de verwerking en de dader zal mogelijk meer berouw krijgen omdat hij ervaart welke impact zijn daad gehad heeft. De ervaring leert dat conflicten die goed worden uitgewerkt ook heel waardevolle resultaten kunnen opleveren.

 

Roze Maandag 2021

Vorig jaar moest de viering van het 30-jarig jubileum van Roze Maandag vanwege corona tenminste een jaar worden uitgesteld. En dit jaar gaat de Tilburgse Kermis wel door, maar Roze Maandag zal op 19 juli alleen online worden gevierd. Stichting Roze Maandag heeft een digitale uitzending die te volgen is via https://www.kermisfm.nl/over-kermis-fm/.

Hopelijk kan het feest in de toekomst weer live gaan, opdat we niet vergeten dat het gaat om de liefde tussen mensen!

 

Joland Widdershoven scheidingsmediator Eindhoven e.o.

Joland Widdershoven is scheidingsmediator voor de regio Eindhoven e.o.

www.widdershovenmediation.nl         joland@widdershovenmediation.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons