Hello MediatorRouwen Kun Je Niet Alleen, Zorg Dat Je Een Backup Hebt

Rouwen Kun Je Niet Alleen

Het verlies van een dierbare verwerkt iedereen op zijn of haar eigen manier, maar er zit wel een rode draad in de fasen waar je doorheen gaat. Rouwen kun je niet alleen. Mediator en therapeut Anja van Ree vertelt hier meer over.

 

De fases van rouwverwerking

Meestal gaan mensen bij het verwerken van een groot verlies door de volgende fases heen:

 

Ontkenning

Een gevoel van verdoving, het liefst wil je dat alles snel weer ‘normaal’ wordt. Het verdriet voel je nog niet.

 

Woede

Vooral op de degene die je verloren bent, je omgeving, de oorzaak van het verlies, maar misschien ook op jezelf, eigenlijk op alles en iedereen.

 

Schuld

Gevoel van spijt over dingen die gezegd en gedaan zijn, of juist niet gezegd of gedaan zijn. Je hebt het gevoel dat het wel of juist niet doen van deze dingen de huidige situatie had kunnen veranderen, of misschien zelfs het verlies had kunnen voorkomen.

 

Depressie

Verdriet, angst en onzekerheid zijn het gevolg. Alledaagse taken zijn al te veel en je bent vooral erg moe.

 

Vergeving

Het lukt je stukje bij beetje om de pijn van het verlies heel voorzichtig los te laten  en misschien te vergeven.

 

Acceptatie

Je bent niet meer de hele tijd van streek en kunt de pijn van het verlies steeds meer achter je laten. Je begint zelfs aan de nieuwe situatie te wennen.

 

Herstel

Als je deze stappen hebt doorlopen en achter je hebt kunnen laten, dan ben je klaar om je leven een nieuwe invulling te geven.

Maar het kan gebeuren dat je in de fase van depressie blijft zitten en daar op eigen kracht niet meer uit kunt komen. Dit kan enorme gevolgen hebben voor je omgang met de kinderen, met je familie, vrienden en je werk.

 

Rouwverwerking bij een scheiding

Ook bij een scheiding is er sprake van rouwverwerking. Daarbij kan een scheiding voor de één soms een opluchting zijn en voor de ander een hel. De één kan er naar toeleven, maar voor de ander kan het een volslagen verrassing zijn. Boosheid, woede, verdriet of angst, zo’n emotionele achtbaan kan lang duren en kan enorme impact hebben op je dagelijks leven. Dit is te vergelijken met rouwverwerking na het verlies van een dierbaar persoon zoals hierboven beschreven.

 

Hoe voorkom je een emotionele achtbaan

Om te beginnen is het belangrijk dat je je scheiding goed regelt en dat je je emoties daarbij niet de overhand laat krijgen. Bij een mediator is er gelegenheid om je zorgen en angsten uit te spreken en samen met je (ex-) partner te kijken wat je nodig hebt om na de scheiding verder te kunnen.

In deze coronatijd is het niet eenvoudig om iets leuks te gaan doen maar ga niet bij de pakken neer zitten. Ga wandelen en nodig een vriend of vriendin uit om mee te gaan.

 

Als dat niet lukt, wat dan

Lukt het je echt niet om op eigen kracht de negatieve spiraal te doorbreken, zoek dan professionele hulp. Onze mediator in Nieuwegein Anja van Ree heeft zich naast haar vak als mediator gespecialiseerd in rouwverwerking met behulp van EMDR en/of Hypnotherapie.

Anja : “Als mediator help ik stellen om in onderling overleg de scheiding netjes te regelen, maar ik werd ook regelmatig benaderd door mensen die depressieve klachten hadden na de scheiding. Daar had ik tot voor kort geen oplossing voor, ik kon alleen een luisterend oor bieden. Tot ik mij ben gaan verdiepen in rouwverwerking en het oplossen daarvan met behulp van EMDR en Hypnotherapie. Vaak zijn cliënten in drie sessies van hun depressie af en kunnen zij echt een nieuwe start maken in hun leven.

 

Een goed begin is het halve werk

“Maar,” gaat Anja verder: “Je kunt een heleboel leed voorkomen door je scheiding netjes te regelen. Heb je plannen om te scheiden of heb je net vernomen dat je partner wil scheiden, neem dan contact op met een mediator. In het belang van jezelf en van je kinderen als die er zijn.”

 

Reactie van een client:

“Het was voor mij een hele opluchting dat ik bij Anja niet weer mijn hele levensverhaal hoefde te vertellen want daar had ik dus echt geen zin meer in, maar ik wilde wel van mijn probleem af. Met behulp van Anja ging ik recht op mijn doel af en dat hielp. Ik kan nu zonder die pijn terugdenken aan hoe het was en kan weer verder met mijn leven en ga daar iets moois van maken.”
Melanie

 

 

Anja van Ree Scheidingsmediator Nieuwegein Anja van Ree is geaccrediteerd en geregistreerd familiemediator, KIES-Mediator, EMDR en Hypnotherapeut en mBIT* Coach en heeft haar praktijk in Nieuwegein. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons