Hello MediatorOut Of The Box Opties Genereren Voor Oplossingen

Think Outside The Box

Soms zitten mensen te dicht op een probleem om zelf de oplossing te zien. Een goede mediator heeft meer afstand van de zaak, is in staat het overzicht te houden en zo samen met cliënten ‘out of the box’ opties te genereren voor oplossingen. Vrijwel iedere brand is te blussen met een kopje water. Als je er maar vroeg genoeg bij bent. Arbeidsmediator en arbeidsrechtadvocaat Joost Beekers geeft een voorbeeld uit de praktijk.

Toen Paula (gefingeerde naam) werd aangenomen bij een accountantsbureau gaf ze aan dat ze geen auto had en ook niet van plan was er een aan te schaffen. Gelukkig was dat geen enkel probleem. Was … want zoals dat gaat, verandert er wel eens wat. Een tijdje later had Paula dus toch een auto nodig voor het werk en verwachtte de werkgever dat zij deze op eigen kosten zou aanschaffen.

 

Leaseauto’s voor collega’s

Paula zat met de kwestie in haar maag. Ze had het erg naar haar zin op haar werk en functioneerde goed. Ze mocht zelfs op kosten van de baas een opleiding doen. Aan de andere kant, haar collega’s kregen wel leaseauto’s maar Paula niet. Zij kwam daar niet voor in aanmerking omdat ze een contract voor bepaalde tijd had. Wat nu? “Zeg Beekers, jij bent toch ook mediator? Wil jij eens aanschuiven bij een gesprek?” De werkgever vond dat prima. Het werd een informeel bemiddelingsgesprek.

 

Auto van werkgever of niet

 

Aannemelijk

Omdat de werkgever Paula een opleiding had aangeboden, leek het mij aannemelijk dat hij haar nog wel een tijdje in dienst zou willen houden. Voor de oplossing die ik in gedachten had, wilde ik mogelijke bezwaren op voorhand al wegnemen. “Tegenwoordig betaalt u als werkgever bij onvrijwillig ontslag vanaf dag één een transitievergoeding. Ook bij contracten voor bepaalde tijd. Bovendien betaalt u met een vast contract minder WW-premie. En u lost het autoprobleem op.” De werkgever, zelf accountant, wist dit natuurlijk ook. Hij had er eenvoudigweg niet bij stilgestaan.

 

Invalshoek

Met deze invalshoek op tafel had de werkgever geen enkel bezwaar tegen omzetting van het contract van Paula in een contract voor onbepaalde tijd. Paula kreeg meteen een leaseauto en daarmee was de lucht geklaard en was escalatie voorkomen.

 

Bemiddeling of mediation

Soms is informele bemiddeling effectiever dan mediation. Bij beide werkwijzen wordt een gang naar de rechter zo mogelijk voorkomen. Bij mediation zijn er meer vormvereisten. Informeel aftasten waar de zorgen en belangen van de partijen in zitten, en kijken waar ruimte is voor overeenstemming, kan al helpen. En als de kwestie daarmee niet is opgelost, is mediation altijd nog mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons