Hello MediatorMediation, Wat Kost Dat Wel Niet?

Mediation, Wat Kost Dat Wel Niet?

 

Een vaak gestelde vraag binnen onze praktijk is hoeveel een mediationtraject gaat kosten. En dit is een logische vraag, want als je verwikkeld bent in een arbeidsconflict of scheidingsprocedure zit je niet op (extra) kosten te wachten, en is het prettig te weten waar je aan toe bent.

 

Tarief

Het gemiddelde tarief van een mediator is 150 euro per uur exclusief btw. Deze kosten draag je vaak met alle partijen, dus ze worden gedeeld door het aantal deelnemers. In arbeidsconflicten is het gebruikelijk dat de werkgever de kosten betaalt, maar hierin kun je ook andere afspraken maken.

 

Hoeveel bijeenkomsten zijn er dan nodig?

Het aantal uren mediation dat nodig is, is afhankelijk van de inhoud. Sommige trajecten kunnen met twee bijeenkomsten worden afgerond, andere zijn complexer en nemen meer tijd in beslag. In sommige gevallen kun je vooraf een vast tarief afspreken met de mediator; informeer gerust naar de mogelijkheden hiervoor.

 

Tegemoetkoming in kosten

Voorafgaand aan een mediationtraject is het raadzaam bij je verzekeraar of tussenpersoon na te gaan of je verzekerd bent voor mediation en wat er vergoed wordt. Dit kan enorm schelen in de kosten.

Ook kom je mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, de zogeheten ‘toevoeging’. Je betaalt dan voor het hele traject een eigen bijdrage van maximaal 112 euro, afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Niet alle mediators werken op toevoeging, informeer bij je Hello Mediator naar de voorwaarden.

 

Mediation duur?

Mogelijk stel je de inzet van mediation nog even uit om kosten te besparen of omdat het spannend is de andere partij hiervoor uit te nodigen. De ervaring leert dat hoe eerder mediation wordt ingezet, hoe groter de kans dat er je samen goed uitkomt. Als een gesprek door oplopende spanningen niet meer mogelijk is, is er geen andere keuze dan de zaak voor te leggen aan een rechtbank. Dit traject neemt veel meer tijd in beslag en de kosten zijn hoger. Bovendien is gebleken dat oplossingen die je samen hebt uitgewerkt, veel duurzamer en bevredigender zijn dan beslissingen die een rechter oplegt. Alle reden dus om de stap naar een mediator niet te lang uit te stellen.

Het voorleggen van je situatie aan een Hello Mediator is altijd gratis en we denken graag met je mee over vervolgstappen.

 

Wil je weten of mediation jullie kan helpen? Neem dan via deze link contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek!

 

Deze blog is geschreven door onze scheidings- en familiemediator Maike Koop- Schrameijer

Mediator Maike Koop- Schrameijer

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons