Hello Mediator3 Redenen Om Voor Mediation Te Kiezen

Redenen Om Te Kiezen Voor Mediation

Het kan je zomaar overkomen dat je in een scheiding terecht komt. Het kan klein beginnen of je kan overvallen worden door de spreekwoordelijke “donderslag bij heldere hemel” Een scheiding loopt niet altijd uit op een conflict maar mediation is hoe dan ook de beste keuze, ook als je zonder ruzie uit elkaar gaat. Misschien vertel ik je niets nieuws, maar soms denken mensen dat je met een advocaat eerder je gelijk krijgt of dat een afspraak alleen rechtsgeldig is na een juridische procedure. Ik geef je in deze blog drie redenen om voor mediation te kiezen.

 

Reden 1: Jullie kiezen zelf de mediator

Een groot voordeel is dat jullie samen de mediator kiezen. De meeste mediators bieden een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, waarin jullie vertellen wat jullie in de mediation willen regelen. De mediator vertelt hoe hij of zij te werk gaat en wat de kosten zullen zijn. Je merkt al vrij snel of er een klik is met de mediator, of je je gehoord voelt en of de mediator een prettige sfeer voor overleg biedt. Heel belangrijk is dat jullie allebei het gevoel krijgen dat jullie er bij deze mediator samen uit gaan komen.

 

Reden 2: Jullie bepalen samen de uitkomst

De afspraken die jullie gaan maken moeten passen bij jullie behoeften, wensen en situatie. De mediator behartigt de belangen van jullie allebei, in tegenstelling tot de meeste advocaten, waardoor jullie sneller knopen kunnen doorhakken. De communicatie is direct en dit laat minder ruimte voor verschillen in interpretatie. Mediation geeft jullie de gelegenheid om dingen uit te praten in een veilige sfeer. Vaak ontstaat daardoor meer inzicht en begrip. En op basis daarvan worden afspraken gemaakt, die worden vastgelegd in een convenant.

Omdat jullie de uitkomst helemaal zelf bepalen, zal het ook gemakkelijker zijn de afspraken na de scheiding na te komen. Bij afspraken die in een juridische procedure worden opgelegd is de kans groter dat het daarna toch niet goed gaat. En er is veel meer ruimte voor maatwerk, bijvoorbeeld bij het berekenen van alimentatie. De mediator zal jullie bij iedere stap begeleiden en zorgen dat jullie goed geïnformeerd zijn over mogelijkheden en gevolgen.

Reden 3: Mediation is sneller en goedkoper

Allereerst heb je maar één mediator nodig in plaats van twee advocaten, dus dat scheelt in de kosten. Ook is mediation sneller, want deze eindigt nadat jullie het convenant hebben ondertekend. Een scheiding die via mediation is geregeld kan zelfs maanden eerder afgerond zijn. Het convenant wordt – wel via een advocaat, die de juridische aspecten kan beoordelen – samen met een verzoek tot scheiden bij de rechtbank ingediend. Omdat het een gezamenlijk verzoek is, is een juridische procedure niet meer nodig. De rechtbank keurt het convenant in de regel goed in een beschikking. Daarmee zijn jullie afspraken honderd procent rechtsgeldig.

 

Mediation als basis

Samenvattend: je kiest samen voor een mediator, je krijgt sneller duidelijkheid en zekerheid en je bent goedkoper uit. Daarom zou mediation altijd een eerste stap moeten zijn bij een scheiding. En mochten jullie er niet uitkomen in mediation? Dan kunnen jullie altijd nog ieder naar een eigen advocaat stappen en de rechter verzoeken een uitspraak te doen.

Wil je weten of mediation jullie kan helpen? Neem dan via deze link contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons