Hello MediatorWij Gaan Scheiden. Waar Moeten Wij Beginnen?

Wij Gaan Scheiden. Waar Moeten Wij Beginnen?

“Wij gaan scheiden, waar moeten wij beginnen?” Als mensen gaan scheiden en bij een mediator aan tafel komen, is dit één van de eerste vragen. En: “Hoe vertellen we het de kinderen? Wat vertellen we wel, en wat niet?” Ze weten vaak niet goed waar te beginnen, welke stappen ze moeten zetten en in welke volgorde. Wij begeleiden partners om de scheiding goed te regelen en helpen hen stap voor stap door het traject heen.

Verwerken van emoties

Een mediator helpt hierbij door structuur aan te brengen en de mensen mee te nemen door het gehele proces van hun scheiding. De mediator zorgt dat er ruimte is voor het uiten en verwerken van emoties. En hij of zij geeft alle stappen aan die gezet moeten worden, zodat de mensen die gaan scheiden een beeld krijgen van wat er nodig is om alles goed te regelen, en beter zicht krijgen op hun leven na de scheiding. (download hier onze checklist)

Waarom scheiden?

Om te beginnen is het belangrijk stil te staan bij de reden waarom een stel gaat scheiden. Het delen van de gevoelens die hier in het spel zijn, bij allebei de aanstaande ex-partners, is van groot belang voor de verwerking van het eind van de relatie, en voor een nieuw begin met een schone lei. Mensen gaan toch door een rouwproces en daar is aandacht voor nodig. Daarna is het zaak te inventariseren wat de wederzijdse wensen zijn, als het gaat om de woning, de financiële situatie, pensioenen en – als er kinderen zijn – de verdeling van de zorg voor de kinderen. Samen met de mediator wordt bekeken en besproken of die wensen financieel haalbaar zijn. Er is vaak meer mogelijk dan mensen denken. De gesprekken hierover geven vaak meer rust.

Vastleggen van de gemaakte afspraken

De mediator zet, in overleg met beiden, alle afspraken op papier.  En, waar relevant, ook het ouderschapsplan. Deze stukken worden via een advocaat ingediend bij de rechtbank.

Hoe vertellen wij het de kinderen?

Het maken van afspraken over de kinderen, en het samen nakomen hiervan, kan alleen goed gaan als er ook met de kinderen wordt gepraat. Hierbij een aantal tips voor ouders in die situatie:

  • Kies een rustig moment.
  • Vertel samen dat jullie uit elkaar gaan.
  • Als dat niet lukt, vertel dan in elk geval allebei hetzelfde verhaal.
  • Geef inzicht in de oorzaak van de scheiding, als je denkt dat ze dat aankunnen, maar belast de kinderen beslist niet met negatieve informatie over elkaar en treed niet in details.
  • Vertel in simpele bewoordingen wat de scheiding voor jullie kinderen zal inhouden, waar ze gaan wonen en hoe de omgang met de andere ouder of beide ouders zal verlopen.
  • Vertel in ieder geval: dat zij niet de schuld zijn van de scheiding; dat zij niet hoeven te kiezen tussen beide ouders; dat jullie beiden van hen blijven houden en voor hen blijven zorgen.
  • Geef hen ruimte om vragen te stellen. Een kind voelt zich dan minder angstig, ontzet en eenzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons