Hello MediatorPer 1 Januari 2023 Gezamenlijk Gezag Door Erkenning

Per 1 Januari 2023 Gezamenlijk Gezag Door Erkenning

 

De vader van Ellen (15 jaar) en Pieter (13 jaar) heeft zich afgelopen najaar tot de rechter gewend om het gezag over zijn kinderen de krijgen. Hij heeft de kinderen wel erkend, maar is niet gehuwd geweest met hun moeder. De moeder van de kinderen stemt niet in met gezamenlijk gezag. Zij vindt dat niet in het belang van de kinderen, omdat de kinderen weinig contact hebben met hun vader. Vader erkent lange tijd afwezig te zijn geweest in het leven van de kinderen, maar zegt nu graag te willen bijdragen aan hun opvoeding. Ellen en Pieter zeggen dat zij niet willen dat hun vader ook het gezag krijgt over hen. Zij denken dat hun ouders ruzie krijgen als zij samen over hen moeten gaan besluiten.

 

Dergelijke conflicten komen ook in de mediationpraktijk vaak aan de orde. De overheid vond het dan ook aan de orde om het gezamenlijke gezag gemakkelijker te regelen. Daarom wordt per 1 januari 2023 de wet gewijzigd.

 

Hoe was het voor 1 januari 2023 ?

De biologische moeder heeft automatisch het gezag, tenzij zij jonger is dan achttien jaar, en/of onder curatele staat, en/of geestesziek is of het gezag ontnomen is.

 

Als een kind tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren werd, kreeg de partner (niet altijd de biologische vader !) automatisch ook het gezag over het kind. Dat was niet zo als er geen sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 

In het laatste geval diende de partner het (ongeboren) kind dan eerst te erkennen. Vervolgens kon de partner dan na de geboorte, met toestemming van de moeder, ook het gezag over het kind verkrijgen. Er dienden dan dus twee handelingen te worden verricht: eerst erkenning en daarna met toestemming van de biologische moeder het aanvragen van het gezag.  Als de biologische moeder weigerde om hieraan mee te werken, restte er voor de ander een gang naar de rechtbank om het gezag ook te verkrijgen.

Zwanger

Verandering per 1 januari 2023.

Vanaf deze datum krijgt ook de ongehuwde of niet-geregistreerde partner automatisch het gezag over kinderen die na 1 januari 2023 door deze persoon erkend zijn.

Let op: niet de geboortedatum is van belang, maar de datum waarop de niet-gehuwde of de niet-geregistreerde partner het kind erkent. Dit geldt dus ook voor kinderen die vóór 1 januari 2023 zijn geboren maar niet zijn erkend.

De positie van de biologische moeder wordt niet gewijzigd: zij krijgt nog steeds automatisch het gezag, tenzij de uitzonderingscriteria op haar van toepassing zijn.

 

Op deze wijze is er vanaf 1 januari 2023 ook sprake van gezamenlijk gezag door erkenning voor ongehuwde ouders of ouders die niet als partner geregistreerd zijn.

 

Deze blog is geschreven door Mariam van Heijst-van der Lee. Wil je meer informatie of heb je behoefte aan contact met een mediator naar aanleiding van het lezen van deze blog, vul dan het contactformulier in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons