Hello Mediator



Onenigheid Over Een Te Sluiten Zakendeal. Wat Nu?

onenigheid over een te sluiten zakendeal

Heb je onenigheid over een te sluiten zakendeal? En weet je niet hoe nu verder? Claudia van Braak, arbeidsmediator en zakelijk mediator in de provincie Gelderland vertelt in deze blog wat er tot de mogelijkheden behoort. 

 

Wat is een zakelijk conflict?

Wanneer je te maken hebt met een zakelijk conflict met een zakenrelatie kan dit een enorme impact hebben op je eigen presteren, je directe omgeving en last but not least je eigen gezondheid. Maar wanneer wordt een zakelijke onenigheid een zakelijk conflict?

Het ontstaan van een zakelijk conflict kun je vergelijken met een veenbrand. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand tussen jou en je zakenrelatie totdat de bom barst. Afspraken tussen jullie zijn schriftelijk vastgelegd en er volgt een vruchtbare, succesvolle en jarenlange samenwerking.

Plotseling verandert er iets tussen jullie. Er worden wanprestaties geleverd, de onderlinge communicatie stokt, facturen worden niet betaald. Noem het maar op. Het gaat bergafwaarts met jullie en er wordt zelfs over en weer gedreigd met advocaten. Geen van jullie beiden weet eigenlijk wat er precies aan de hand is, maar één ieder vindt zijn of haar standpunt de enige juiste. Op dat moment hebben jullie een zakelijk conflict waarbij het aan jullie de keuze is hoe hier uit te komen.

 

Zakelijk conflict en hoe nu verder

Om zakelijke geschillen te voorkomen heb je met je zakenrelatie een contract met elkaar gesloten. In dit contract zijn wederzijdse rechten en plichten vastgelegd. Mocht het misgaan met de afspraken tussen jou en je zakenrelatie dan is het ondertekende contract gelukkig ook vastgesteld naar Nederlands recht en is de Nederlandse rechtbank er om jullie uit het geschil te halen. Toch?

Als je als ondernemer vaker met dit bijltje hebt gehakt dan weet je dat een advocaat en een bijbehorende rechtsgang behoorlijk wat kosten en tijd met zich meebrengt. De formele weg bewandelen voor het uitdienen van een contract levert “in the end” alleen maar verliezers op. De in het gelijk gestelde en de veroordeelde moeten beiden op zoek naar nieuwe zakenpartners, en van wederzijds begrip en erkenning wordt niet gesproken.

Een advocaat of rechter beoordeelt jullie geschil op wat er aantoonbaar is gebeurd of is uitgebleven, en op wie doet wat en wie moet wat. Dit alles volgens de regels van het burgerlijk wetboek en op basis van bewijslast. Dat kan anders! Met zakelijke mediation.

 

Wat biedt zakelijke mediation

Zakelijke mediation, ook wel business mediation genoemd, biedt de mogelijkheid het geschil tussen jullie op te lossen zonder dat de bewijslast leidend is. Door de geldende geheimhoudingsplicht binnen de zakelijke mediation wordt er een compleet vertrouwelijke sfeer gecreëerd. Dit geeft jullie de mogelijkheid alles te bespreken wat er nu echt tussen jullie speelt. Wat heeft ertoe bijgedragen dat jullie nu in een geschil zitten en wat zijn jullie belangen voor de toekomst?

 

Van standpunten naar belangen

Het geeft jullie ook de mogelijkheid om een win-win situatie uit het geschil te halen. Jullie samen gaan op zoek naar de oplossing voor het conflict, zodat ieders belangen behartigd wordt. Jullie hebben beiden zeggenschap over wie doet wat en wie moet wat. Uiteindelijk gaat het niet meer om het probleem maar om de oplossing. Jullie worden beiden erkend, gewaardeerd en begrepen door elkaar. De door jullie gevonden oplossing wordt vastgelegd in een door jullie beiden ondertekend document.

Niet altijd ligt de oplossing in verder met elkaar in de toekomst. In dat geval levert het in ieder geval een goed en waardig afscheid van elkaar op. Komen jullie elkaar nog een keer tegen in ondernemersland dan kunnen jullie elkaar nog steeds recht in de ogen aankijken. Het tijdspad van zakelijke mediation is beduidend korter dan de formele paden. Dit houdt in dat voor jullie beiden de kosten beheersbaar zijn. Kwalitatief een goed resultaat voor een betaalbare prijs.

 

Conflict opgelost

De gesprekken die worden gevoerd tijdens de mediationsessies kunnen nieuwe inzichten opleveren. De gesprekken wekken zelfreflectie op, waardoor je met een frisse blik kan kijken naar jezelf en naar de ander. In een aantal situaties heeft een conflict bijgedragen aan een verbetering van processen binnen het bedrijfsleven en/of aan een verbeterde samenwerking tussen zakenrelaties.

 

Conflicten voorkomen

Zakelijke mediation leent zich ook bij uitstek voor om conflicten te voorkomen. Het bijwonen van gesprekken tussen zakenpartners is ook mogelijk binnen de zakelijke mediation. Op die manier zorg je ervoor dat de gesprekken aan de vergadertafel niet buiten de bocht vliegen.

Wil je meer weten over zakelijke mediation? Of wil je direct over tot actie? Neem dan contact op met mij of benader één van mijn collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons