Hello Mediator



Nationale Complimentendag 2021 – Een Compliment Geven Kost Niks

Complimentendag

Elk jaar is het op 1 maart zover: de dag om je waardering te uiten voor je vrienden, familie, collega’s of andere mensen die je liefhebt, Complimentendag! Jurist en mediator Simone Hornstra legt uit waarom zij dit zo belangrijk vindt.

 

Zelfvertrouwen

De beste complimenten geef je door de ander op het juiste moment positieve feedback te geven. Als je bijvoorbeeld vindt dat iemand initiatief toont, benoem dat dan meteen en geef de ander daarmee een compliment. Waardeer zijn of haar inzet, persoonlijkheid, capaciteit of houding. Een compliment heeft vaak positieve invloed op het zelfvertrouwen van de ander en daardoor op de relatie, of dat nu privé is of op het werk.

 

Complimenten tijdens een mediation

Ook tijdens een mediation kunnen complimenten worden gegeven. Als mediator moet ik onpartijdig blijven en daarom is het niet wenselijk als ik waardering uitspreek naar één partij, maar ik geef beide partijen aan het eind van de mediation wel vaak een compliment over de getoonde inzet. Daarnaast ben ik altijd alert op de ‘verstopte complimenten’ die partijen aan elkaar geven, bijvoorbeeld als een werkgever tegen een werknemer zegt: “Je doet je werk goed, daar ligt het niet aan.” Het eerste deel van de zin bevat een compliment, dat echter in het tweede deel van de zin wordt ontkracht. De werknemer hoort het compliment misschien niet, en wel de kritiek namelijk dat het ergens anders aan schort. Een goede mediator herkent het compliment, in dit geval dat de werknemer zijn werk goed doet, benoemt het en herhaalt het zo nodig, zodat het ook landt bij de ander.

 

Complimenten ontvangen

Een compliment ontvangen is trouwens ook een hele kunst. Soms zijn mensen geneigd een compliment af te zwakken: “Ach, een toevalstreffer,” of: “Ik wilde er eigenlijk nog wat aan verbeteren,” waarmee de ander het gevoel kan krijgen dat hij of zij je in verlegenheid heeft gebracht, terwijl het een welgemeend compliment was. Je kunt een compliment ook accepteren en een positieve reactie geven: “Bedankt, ik waardeer je compliment.” Het kan ook een aanleiding zijn om verder te praten over dingen die je bijvoorbeeld in de werkrelatie in elkaar waardeert.

 

Waardering

Ik zie in veel werksituaties dat waardering een belangrijke voorwaarde is voor een prettige werksfeer. Een succesvolle samenwerking kan omslaan in onderlinge irritaties en kan uitmonden in een conflict, omdat er geen blijk van waardering is tussen werknemer en werkgever of tussen collega’s onderling.

Daarom geef ik je hier alvast zeven complimentjes waar je direct mee aan de slag kunt en ik hoop dat dit je werkplezier vergroot. Want we weten dat complimenten geven ervoor zorgt dat je sneller complimenten terug krijgt. Een win-win situatie!

  • Ik waardeer je inzet!
  • Je nam goed het initiatief tijdens het overleg!
  • Jij verdient een (digitaal) schouderklopje!
  • Ik ben blij dat jij je enthousiasme met mij wilde delen!
  • Jij bent een geweldige luisteraar!
  • Je expertise maakt je uniek!
  • Ik kan zien dat jij een doorzetter bent!

 

Geef een compliment op Complimentendag!

Ik nodig je uit om vandaag iemand een compliment te geven. Je collega, je zus, je partner of je werkgever: Wat waardeer je aan ze? Laat hem of haar merken dat het een welgemeend compliment is, om te voorkomen dat iemand zich juist ongemakkelijk gaat voelen.

 

Tot slot: Wat fijn dat jij interesse hebt getoond in deze blog. Ik bedank jou dat je het hebt gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons