Hello MediatorMijn Man Begrijpt Mij Niet! Hoe Los Ik Dit Op?

Mijn Man Begrijpt Mij Niet NU WEL

Mijn man begrijpt mij niet. Ik dring gewoon niet tot hem door!

Het is één van de dingen die ik het vaakst hoor terugkomen in mijn praktijk. Het is een veelvoorkomende oorzaak van relatieproblemen. Communiceren is nou éénmaal niet makkelijk en dan heb je ook nog eens het gevoel dat hij niet naar jou luistert!

Wil je weten wat de voornaamste redenen zijn dat een man je niet begrijpt? Lees dan verder!

 

Tip 1: Begrijp dat jullie een andere taal spreken

Ik begrijp heel goed dat je aan hem duidelijk wilt maken hoe jij je voelt. Er is niets meer frustrerend dan dat je niet aan hem over kunt brengen hoe hij er voor jou kan zijn. Bijvoorbeeld als jij je even niet zo goed voelt. Of als jij gewoon wilt vertellen hoe je dag was, puur omdat je het fijn vindt om daarover te praten.

Mijn man begrijpt mij niet

De breinen van mannen en vrouwen zijn verschillend

Door de feministische beweging is er een gelijkheidsdenken ontstaan. Hiermee bedoel ik dat mannen en vrouwen continu met elkaar worden vergeleken. Op het vlak van rechten en andere politieke zaken is het natuurlijk heel goed dat mannen en vrouwen gelijk aan elkaar zijn, maar wat er in de tussentijd is bijgekomen, is dat er altijd de aanname wordt gedaan dat mannen en vrouwen op dezelfde manier in elkaar zitten.

En de wetenschap heeft aangetoond dat dit een foute aanname is.

 • Vrouwen praten meer dan twee keer zoveel als mannen.

Het taalgebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor dit verschijnsel, is dan ook veel verder ontwikkeld. Lees er hier meer over.

 • Mannen daarentegen zijn scherper ontwikkeld als het gaat om rationeel denken.

Denk hierbij aan oorzaak en gevolg. Of anders gezegd: de hersenen van vrouwen zijn meer gericht op het maken van verbanden.

 • Vrouwen zijn dus socialer en emotioneel vaardiger dan mannen.

Maar hierdoor zijn de hersenen van vrouwen ingericht om elk probleem te behandelen als een sociaal probleem, alsof er ingewikkelde verbanden zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Een man mist die complexiteit in zijn hersenen, waardoor alles voor hem een simpel vraagstuk wordt van oorzaak en gevolg. En hoe je daar rekening mee kunt houden? Dat lees je bij de volgende tip.

 

Tip 2: Mannen praten over feiten, en niet over emoties

Ok. Je wilt dus aan je vriend duidelijk maken hoe jij je voelt, maar de hersenen van je vriend zijn emotioneel veel minder ontwikkeld dan de jouwe. En dit verschil is zo groot, dat de dingen die hij kan begrijpen een stuk beperkter zijn dan de jouwe.

Let maar eens op hoe mannen onder elkaar met elkaar praten

Als je een groep mannen in de kroeg ziet staan, of je hebt een groep mannen bij je thuis op de bank zitten, moet je maar eens opletten wat ze tegen elkaar zeggen. Mannen praten onderling altijd over feitjes. Of het nou gaat om voetbaluitslagen, de beste nieuwe telefoon, andere speeltjes, of auto’s…Het zijn nooit bijster diepe onderwerpen. En zelfs als het een relatief diep onderwerp is, zullen mannen het altijd op een feitelijke wijze bespreken.

Emotionele lading? Daar doen ze niet aan

Vaak wordt hier stuurs overgedaan door mannen. Ze doen alsof het niet mannelijk is om het over emoties te hebben, maar wat ze er niet bij zeggen, is dat ze het simpelweg niet kunnen.

Mannen hebben niet de keuze om met die diepgang over dingen te praten. Dit komt omdat deze complexiteit niet door hun besturingssysteem – hun hersenen – wordt ondersteund.

Waarom jij je boodschap moet aanpassen om ervoor te zorgen dat hij je begrijpt

Hoe vervelend vind jij het als iemand je vertelt dat je ongelijk hebt? Precies. Niet zo leuk. Het is een onaangenaam gevoel, wanneer iemand je vertelt dat jouw ervaring ondergeschikt is aan die van hem. Mannen zullen het niet snel toegeven, maar ze vinden het niet leuk om te horen dat ze jou niet begrijpen. Dat komt omdat als jij hun vriendin bent, ze wel hun best voor jou willen doen.

Als het dan niet lukt, vinden ze dat alleen maar frustrerend.

En soms is het dan makkelijker om jou daar de schuld van te geven, dan de hand in eigen boezem te steken. En toe te geven dat het gewoon maar simpele mannen zijn, die niet altijd weten hoe ze moeten communiceren. Als je ervoor wilt zorgen dat hij het begrijpt, is het belangrijk om de verschillen tussen mannen en vrouwen te accepteren.

In Gesprek Met Je Man

Tip 3: Praat in Jip- en Janneke taal

Als je er klaar voor bent om hem te leren beter naar je te luisteren, dan is het tijd om jou te leren hoe je beter tegen hem kan praten. Het is de bedoeling dat je leert op een manier te spreken die aansluit bij zijn belevingswereld. Dat is de snelste manier om hem zover te krijgen beter naar je te luisteren.

Als je dit wil bereiken, doe je het volgende:

 1. Hou het zo simpel mogelijk als je hem iets vertelt. Dat betekent dat je voornaamste doel is om niet in allerlei randzaken te verzanden. Hou het bij een begin, middenstuk en een einde. En hou het zo kort mogelijk.
 2. Hou het bij één ding tegelijk. Omdat vrouwen beter zijn in het leggen van verbanden dan mannen, kan het voorkomen dat je dingen erbij haalt die hij niet kan plaatsen. Voor jou is het volstrekt logisch dat deze dingen met elkaar samenhangen, maar voor hem is dat niet het geval. Wil je dat hij je beter begrijpt, is het beter om één ding tegelijk te bespreken. Anders kan hij het niet meer volgen.
 3. Praat in oorzaak en gevolg. Als je hem een probleem probeert duidelijk te maken, of je wil hem vragen zich op een andere manier te gedragen, formuleer het dan als oorzaak en gevolg. Zeg bijvoorbeeld: “Schatje, het is mij opgevallen dat je gisteren de afwas hebt laten staan, terwijl je beloofd had die te zullen doen. Dat gaf mij een rot gevoel, omdat ik dan het idee krijgt dat ik hier alles alleen moet doen. Daar word ik verdrietig van.”

Tip 4: Praat niet met hem als hij emotioneel is

Stel je voor: Jullie hebben ruzie gekregen, omdat hij je niet goed heeft begrepen. En omdat het hem frustreert, dat jij over iets blijft praten wat hij niet begrijpt. Hoe los je dat dan op?

Praat niet met hem als hij emotioneel is

 • Stel dat de gemoederen hoog oplopen. Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk voor zorgen, dat jullie weer door 1 deur kunnen, maar de realiteit is anders.
 • Stel dat er een misverstand is ontstaan, waardoor je man emotioneel is geworden. Dan kan dat voelen als een enorme afstand – en dat is het ook.

Mannen hebben namelijk een vervelend probleem -> Hij kan geen empathie opbrengen als hij emotioneel is

Door de manier waarop zijn lichaam en hersenen in elkaar zitten, is het onmogelijk om empathie op te brengen als hij emotioneel is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen dat wel kunnen. Als jouw gemoederen hoog oplopen, ben je nog wel in staat dat te doen.

Sterker nog:

 • Je empathie wordt groter.

Bij mannen is het tegenovergestelde het geval. Zijn empathie wordt minder.

Wat de evolutie hiermee te maken heeft

In de evolutie zijn mannen met name verantwoordelijk geweest voor het beschermen van de stam. Tegen gewapend conflict, maar ook tegen vijandige stammen. In die tijd zijn ze juist heel weinig bezig geweest met het onderhouden van sociale contacten. Tot aan de recente geschiedenis toe, werden de meeste conflicten die mannen tegenkwamen opgelost met geweld. Dat kwam gewoon omdat het merendeel van die conflicten gevoerd werd met buitenstaanders: Mensen die geen familie waren en niet tot de stam van de man behoorden.
Hierdoor zijn mannen geneigd om hun empathie te verliezen op het moment dat ze erg boos of verdrietig zijn.

Als hij geen empathie kan opbrengen, kan hij niet beter leren luisteren

Als je man weinig empathie kan opbrengen wordt het onmogelijk om hem te leren beter naar je te luisteren. Hij heeft namelijk zijn volledige aandacht nodig, om een poging te doen jou beter te begrijpen. Wanneer hij het te druk heeft met boos en verdrietig zijn (en een gebrek aan empathie hebben), dan is zijn aandacht niet bij jou en bij wat je te zeggen hebt.

Op zo’n moment is het dus beter om afstand te nemen

Op het moment dat hij is afgekoeld, kun je het nog een keer proberen. Je zal merken dat in de meeste gevallen je man zich schuldig zal voelen, dat hij daarna maar wat graag naar je luistert. Geen enkele man vindt het fijn om boos te worden op de vrouw van wie hij houdt.

 

vrouw en man begrijpen elkaar niet

Tip 5: Praat ook niet als je zelf emotioneel bent.

Ik raad je aan om niet in gesprek te gaan met een man als hij emotioneel is, maar datzelfde geldt ook als jij emotioneel bent. Dat is niet omdat jij geen empathie meer hebt op het moment dat je emotioneel wordt. Zoals ik je heb uitgelegd, behouden vrouwen hun empathie in stresssituaties. Sterker nog: Jouw empathie wordt groter. Dat is dus niet het probleem, maar wat dan wel?

Hoe emotioneler jij bent, hoe moeilijker je man het krijgt om jou te begrijpen

Zoals ik eerder heb uitgelegd, is het de bedoeling dat je hem aanleert hoe hij naar jou moet luisteren. En dat je daarvoor eerst een tijdje in zijn taal spreekt:

 • Kort
 • Bondig
 • Specifiek
 • Zonder bijzaken
 • Zo simpel mogelijk

Heel rationeel dus.

Omdat het heel moeilijk is om rationeel te blijven praten als je emotioneel bent, raad ik je aan om eerst de tijd te nemen om met je emoties om te gaan. En dat je verder gaat met hem uitleggen wat er aan de hand is, als je weer wat rustiger bent.

Dat betekent niet dat je bij hem weg moet lopen

Of dat je heel koud hoeft te doen, puur omdat je emotioneel bent. Ik raad je aan om steun te vragen aan je man. Vertel hem: “Ik vind het heel naar dat je me niet begrijpt. Dat maakt me verdrietig en boos. Ik wil het later nog een keer proberen uit te leggen, maar nu zou ik het fijn vinden als je me gewoon wil steunen. Dat kun je doen door een kopje thee voor me te halen, of me een knuffel te geven.”

Het kopje thee en de knuffel kun je vervangen met waar je dat moment behoefte aan hebt. Net zoals dat je de emoties kan vervangen met de emoties die je in dat moment voelt. Je kan het gesprek over wat er nou precies aan de hand is lekker stil leggen, maar wel doorgaan met elkaar blijven steunen als dat mogelijk is.

 

Tip 6: Oefening baart kunst

Wat ik zo boeiend vind aan mijn werk, is dat ik overal eigenlijk hetzelfde zie en dat is dat mannen en vrouwen elkaar niet begrijpen en dan vanuit onmacht met elkaar gaan communiceren. Zij belanden steevast in de dramadriehoek! Mannen en vrouwen begrijpen elkaar niet! Als ik heel eerlijk ben, is dat waar de meeste problemen tussen mannen en vrouwen op gebaseerd zijn. Als mannen en vrouwen elkaar voortdurend zouden begrijpen, had ik geen werk.

Je zal zien dat wanneer deze taalbarrière verdwijnt, het een stuk makkelijker wordt om met je man om te gaan

Dat wil niet zeggen dat dit van de ene op de andere dag geregeld is. Je spreekt ook niet van de ene op de andere dag Italiaans. En ook als je hierin bent bijgeschoold, en veel geoefend hebt, zal je tegen sommige verschillen tussen mannen en vrouwen aan blijven lopen.

En dat is niet erg

Want als een man op een vrouwelijke manier zou communiceren, zou dat betekenen dat hij vrouwelijke hersenen en misschien wel een vrouwelijke persoonlijkheid heeft. En laten we eerlijk zijn: Tot wie voel jij je meer aangetrokken? Een echte man, of 1 van je vriendinnen?

 

Mijn man/vriend begrijpt me niet: nu weet wat je moet doen

Ik heb je tips gegeven die ik ook in mijn praktijk aan mijn cliënten geef. Met deze tips kan je ervoor zorgen dat jouw man je beter gaat begrijpen.

Wil je meer tips ontvangen? Of hebben jij en je partner hulp nodig om beter te leren communiceren. Neem dan contact op met één van onze mediators.

 

 

Deze blog is geschreven door Tim Veninga van Mannengeheim.nl

 • Kees

  Vrouwen praten niet dezelfde taal als mannen. Als een vrouw zegt; Ik ga naar de stad voor een paar schoenen te halen, stapt een vrouw doodrustig 15 winkels binnen waar ge overduidelijk geen schoenen verkopen. Een man loopt kaartrecht zonder omwegen naar het goede rek in de winkel waar staat wat hij wil hebben en hij is weer weg daar. Een man kan maar 1 ding tegelijk OF luisteren Of Tv kijken OF lezen, Of autorijden. Als een man zijn focus heeft gericht op een voetbalwedstrijd, is zijn gehoor uitgeschakeld. Roepen heeft dus geen zin, Hij hoort toch niets. Zit een man te lezen en een vrouw stoort hem door iets te roepen naar hem, zal hij ofwel die vrouw niet horen, ofwel; als hij zijn vrouw wel hoort, is hij boos omdat hij niet meer weet waar hij gebleven was met lezen, Het geheugen van een man is te vergelijken met een iets oudere computer. Die doen het prima, maar als je wilt dat
  die oude computer iets anders gaat doen, moet die de tijd hebben om zijn werk op te slaan. en over te schakelen. Zo werkt het geheugen van een man ook . Die moet zelf stoppen met het ding waar die mee bezig is en heeft enkele seconden de tijd nodig om zijn hersenen om te schakelen en op te slaan waar hij mee bezig was, anders gaat het mis

 • Hello Mediator

  Dus als ik het goed begrijp dan is eigenlijk wat een man nodig heeft dat je hem eerst bij zijn naam aanspreekt op het moment dat hij ergens mee bezig is, zodat hij even de tijd krijgt om zijn aandacht naar de vrouw toe te richten om vervolgens haar vraag of opmerking in ontvangst te kunnen nemen. En dan zou het ook fijn zijn als de vrouw dan uitspreekt waar zij behoefte aan heeft. Dus niet zeggen wat zij niet wil, maar wat zij wél wil. Zou dat helpen?

  Tuurlijk blijf je altijd verschillen tussen de man en vrouw houden, maar vaak is het een patroon waar koppels in zijn beland waardoor de communicatie moeizaam verloopt. Hierdoor ontstaat veelal het eis-en-terugtrek-patroon. De één gaat eisen en begint te trekken aan de ander en hoe harder hij/zij trekt/eist, hoe harder de ander zich terugtrekt en misschien zelfs de andere partner gaat ontwijken. Zo raken partners steeds verder van elkaar verwijderd en wordt er op een gegeven moment helemaal niet meer met elkaar gepraat.

  Dit is op te lossen, als je hier allebei voor open staat en als er nog genoeg liefde is voor elkaar. Deze hulp is te krijgen via een relatietherapeut, maar ook via een familiemediator. Zij kunnen een ander licht op de situatie schijnen en kunnen jullie handvatten geven om de communicatie te verbeteren, zodat jullie elkaar een stuk beter gaan begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons