Hello MediatorIs Onze Scheiding Schadelijk Voor Onze Kinderen?

Scheiding Schadelijk Voor Kinderen

Geschreven door Patries Baijer

De meeste ouders kiezen tegenwoordig voor mediation als ze gaan scheiden, dit leidt doorgaans tot goede, werkbare afspraken rondom de kinderen.

Één van mijn vaste uitspraken is dan ook:

“Het is niet de scheiding maar de manier waarop die schadelijk is voor de kinderen”

 

Mijn rol als mediator

In mijn rol als mediator  probeer in oog te hebben voor alle belangen , ook degene die niet aan tafel zitten. De gekozen oplossingen worden door mij getoetst op haalbaarheid.

Zo had ik de ouders van Puck (10j), Boris (7j) en Linde( 5j) aan tafel: Hij, een fulltime werkende vader in een leidinggevende functie, zij, werkte 20 uur per week, gekozen voor co-ouderschap met een week op-week af schema. Aangezien deze keuze mij verbaasde, stelde ik vragen om de haalbaarheid te checken. Volgens de ouders kon het makkelijk, aangezien er voor- en naschoolse opvang was, met als eindtijd 18:30 uur.

Vervolgens nam ik vader (figuurlijk) bij de hand en liep met hem de dag door:

“Hoe laat gaat de wekker? 3 kinderen aangekleed aan het ontbijt voor 07:15 uur  is namelijk een uitdaging, lunchtrommeltjes x3…..  En hoe regel je het avondeten: op voorhand een weekmenu en boodschappen doen of met 3 vermoeiende kinderen de supermarkt in?”

En aan moeder stelde ik de vraag: “Hoe gaan de kinderen naar sport/training, zwemles, ed.” Zij beschikte namelijk niet over een rijbewijs en er was geen elektrische bakfiets.

 

Passende en werkbare oplossing voor iedereen

De passende oplossing werd gevonden in een ruime omgangsregeling, die beide ouders in de gelegenheid stel om nog ouder te zijn.

Een ouderschapsplan is aan verandering onderhevig: kinderen worden ouder, er komt een nieuwe gezinssituatie bij één of beide ouders. Het is dan ook van groot belang om de communicatie open te houden.

“Samen ouder zijn is én blijft hard werken maar zo waardevol voor het kind.”

 

Als ik kinderen spreek na de scheiding hoor ik vaak:

  • “Ik was zo blij dat ze er allebei waren bij mijn musical”
  • “Mijn cadeautje voor mijn B-diploma kreeg ik van mama en papa, dat was zo gaaf”
  • “Ik mag thuis, bij mama, vertellen over mijn nieuwe broertje”
  • “Ook bij papa heb ik mijn eigen plekje, klein maar heel fijn”

En juist deze uitspraken geven mij de moed en bevestiging om te investeren in de haalbaarheid van de gemaakte afspraken.

 

Om de gekwetste partners te helpen over hun schaduw heen te stappen en echt te kijken naar het belang van hun kinderen. Dat is waar het voor ons als mediators allemaal om draait!

Er is een scala aan mogelijkheden om kinderen bij te staan ten tijde van de scheiding en/of daarna.

 

Lees ook: Hoe Vertellen Wij De Kinderen Dat Wij Gaan Scheiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons