Hello MediatorIk Wil Scheiden, Waar Moet Ik Beginnen

Ik wil scheiden waar moet ik beginnen

Ik wil scheiden waar moet ik beginnen?

Op het moment dat je mij deze vraag stelt, heb je de eerste stap eigenlijk al gezet. Je beseft dat de relatie voorbij is en dat je niet meer samen verder wilt. Waarschijnlijk heb je al een hele achtbaan aan emoties en gevoelens achter de rug. Misschien zit je er zelfs nog middenin of sta je nog aan het begin, maar tussen alle onduidelijkheden is er één ding wel duidelijk voor je: Je wilt scheiden.

Wat nu? Op die vraag heb ik geen pasklaar antwoord. Een scheiding is niet een kant en klaar product, want iedere situatie is anders en dat vereist maatwerk. Wat voor jou werkt, werkt voor een ander wellicht helemaal niet. Om te zien waar je moet beginnen, is het goed om te bedenken waar je wilt eindigen. Hoe wil je dat jou toekomst er straks uit gaat zien? En hoe voorkom je die vechtscheiding?

Mediation kan je helpen om zelf de touwtjes in handen te houden en zelf te kunnen beslissen over jouw eigen toekomst, om zo te voorkomen dat de rechter dit moet doen. Een mediator helpt je in een rustige, veilige en vertrouwelijke sfeer naar elkaar te luisteren om er samen uit te komen. De mediator geeft je de ruimte om jouw belangen duidelijk te maken, denkt met je mee en helpt je bij het vinden van oplossingen. Zo helpt hij/zij jou om samen de uiteindelijke afspraken te maken.

Blijf -hoe moeilijk het ook is- zoveel mogelijk met je partner in gesprek.

Er is een tijd geweest dat degene waarvan je nu wilt gaan scheiden degene was waarmee je de rest van jouw leven wilde doorbrengen. Nu voelt het misschien zelfs alsof je partner jouw grootste vijand en de grootste vergissing uit je leven is, maar op dit moment staat je hele leven op zijn kop. De worsteling kan zo heftig zijn dat het je niet meer loslaat en je zelfs volledig uit balans brengt. Je bent waarschijnlijk boos, verdrietig, teleurgesteld en je hoofd loopt over van de vele vragen en onzekerheden. Het is dan niet ondenkbaar dat je dit projecteert op degene die dit voor jouw gevoel allemaal heeft veroorzaakt … je partner.

Alle emoties die loskomen maken het er niet makkelijker op om in gesprek te gaan of blijven met je partner, maar nu is wel het moment dat er veel zaken geregeld moeten worden. Praten met een vriend gaat nou eenmaal makkelijker dan met een vijand. In tijden van heftige emoties en onzekerheden kan een mediator je helpen om samen te blijven communiceren door structuur aan te brengen en er zonder oordeel voor jullie allebei te zijn.

Denk vooruit, denk aan je toekomst en blijf niet teveel hangen in het verleden.

Jouw besluit staat vast: deze relatie is zijn houdbaarheidsdatum voorbij. Probeer dan met een zo positief mogelijke blik naar de toekomst te kijken. Wat gebeurd is, is gebeurd, daar kun je niets meer aan veranderen. Waar je wel wat aan kunt doen is de mate waarin dit invloed heeft op jouw toekomst. Door samen te zoeken naar een manier om los van elkaar weer een fijne toekomst op te bouwen, verleg je jouw  focus van het verleden naar het heden. Het verleden is een gepasseerd station waarop je met fijne of minder fijne gevoelens kunt terugkijken. De toekomst ligt aan je voeten: een blanco blad dat je in mag vullen op jouw manier. Probeer elkaar de vrijheid te gunnen om die toekomst ieder op jullie eigen manier in te vullen. Respecteer je partners keuze ook al is deze anders dan die van jou. Door hem of haar de vrijheid te geven, krijg jij ook jouw eigen vrijheid om jouw toekomst op je eigen manier in te richten.

Zo lijkt het antwoord op jouw vraag heel simpel: Blijf met elkaar praten, laat elkaar vrij, richt je op de toekomst en schakel de hulp van een mediator in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons