Hello Mediator

Ik Wil Scheiden, Waar Moet Ik Beginnen

Ik wil scheiden waar moet ik beginnen

Ik wil scheiden waar moet ik beginnen?

Op het moment dat u mij deze vraag stelt, heeft u de eerste stap eigenlijk al gezet. U beseft dat uw relatie voorbij is en dat u niet meer samen verder wilt. Waarschijnlijk heeft u al een hele achtbaan aan emoties en gevoelens achter de rug. Misschien zit u er zelfs nog middenin of staat u nog aan het begin, maar tussen alle onduidelijkheden is er één ding wel duidelijk voor je: U wilt scheiden.

Wat nu? Op die vraag heb ik geen pasklaar antwoord. Een scheiding is niet een kant en klaar product, want iedere situatie is anders en dat vereist maatwerk. Wat voor u werkt, werkt voor een ander wellicht helemaal niet. Om te zien waar u moet beginnen, is het goed om te bedenken waar u wilt eindigen. Hoe wilt u dat uw toekomst er straks uit gaat zien? En hoe voorkomt u die vechtscheiding?

Mediation kan u helpen om zelf de touwtjes in handen te houden en zelf te kunnen beslissen over uw eigen toekomst, om zo te voorkomen dat de rechter dit moet doen. Een mediator helpt u in een rustige, veilige en vertrouwelijke sfeer naar elkaar te luisteren om er samen uit te komen. De mediator geeft u de ruimte om uw belangen duidelijk te maken, denkt met u mee en helpt u bij het vinden van oplossingen. Zo helpt hij/zij u om samen de uiteindelijke afspraken te maken.

Blijf -hoe moeilijk het ook is- zoveel mogelijk met uw partner in gesprek.

Er is een tijd geweest dat degene waarvan u nu wilt gaan scheiden degene was waarmee u de rest van uw leven wilde doorbrengen. Nu voelt het misschien zelfs alsof uw partner uw grootste vijand en de grootste vergissing uit uw leven is, maar op dit moment staat uw hele leven op zijn kop. De worsteling kan zo heftig zijn dat het u niet meer loslaat en u zelfs volledig uit balans brengt. U bent waarschijnlijk boos, verdrietig, teleurgesteld en uw hoofd loopt over van de vele vragen en onzekerheden. Het is dan niet ondenkbaar dat u dit projecteert op degene die dit voor uw gevoel allemaal heeft veroorzaakt … uw partner.

Alle emoties die loskomen maken het er niet makkelijker op om in gesprek te gaan of blijven met uw partner, maar nu is wel het moment dat er veel zaken geregeld moeten worden. Praten met een vriend gaat nou eenmaal makkelijker dan met een vijand. In tijden van heftige emoties en onzekerheden kan een mediator u helpen om samen te blijven communiceren door structuur aan te brengen en er zonder oordeel voor u allebei te zijn.

Denk vooruit, denk aan je toekomst en blijf niet teveel hangen in het verleden.

Uw besluit staat vast: deze relatie is zijn houdbaarheidsdatum voorbij. Probeer dan met een zo positief mogelijke blik naar uw toekomst te kijken. Wat gebeurd is, is gebeurd, daar kunt u nu niets meer aan veranderen. Waar u wel wat aan kunt doen is de mate waarin dit invloed heeft op uw toekomst. Door samen te zoeken naar een manier om los van elkaar weer een fijne toekomst op te bouwen, verlegt u uw focus van het verleden naar het heden. Het verleden is een gepasseerd station waarop u met fijne of minder fijne gevoelens kunt terugkijken. De toekomst ligt voor u voeten: een blanco blad dat u in mag vullen op uw manier. Probeer elkaar de vrijheid te gunnen om die toekomst ieder op uw eigen manier in te vullen. Respecteer uw partners keuze ook al is deze anders dan die van u. Door hem of haar de vrijheid te geven, krijgt u ook uw eigen vrijheid om uw toekomst op uw manier in te richten.

Zo lijkt het antwoord op uw vraag heel simpel: Blijf met elkaar praten, laat elkaar vrij, richt u op de toekomst en schakel de hulp van een mediator in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × twee =