Hello MediatorIk Wil Scheiden, Maar Ik Durf Niet

Ik Wil Scheiden, Maar Ik Durf Niet

Ik wil scheiden, maar ik durf niet! Ik ben zo bang voor het onbekende…

Wat doe je als jouw huwelijk een rotzooi is, en je weet dat je er uit zou moeten stappen, maar je bent bang om te gaan scheiden. Moet je getrouwd blijven?

Een deel van jezelf zegt dat je gewoon je biezen moet pakken en moet gaan, maar je wordt misselijk als je eraan denkt wat de gevolgen kunnen zijn.  

En dan nog de kosten die er allemaal bij komen kijken. Je wilt niet het geld dat je voor de toekomst van jouw kinderen gespaard hebt uit moeten geven aan dure advocaten. Je wilt niet de helft van alles wat je bezit in één klap van de hamer (van de rechter) verliezen.

ik wil scheiden, maar ik durf niet

Je maakt je ook zorgen over hoe je zult overleven. Je weet niet zeker of je het zelf wel kunt redden. Je maakt je zorgen dat jullie kinderen het slechter gaan doen op school of bindings- of verlatingsangst ontwikkelen vanwege jullie scheiding!

Lees ook: Hoe Help Ik Onze Kinderen Door De Scheiding Heen?

Elke dag dat je getrouwd blijft, sterf je een beetje meer van binnen. Behalve de kinderen, hebben jij en jouw partner niets meer gemeen. Sommige dagen vraag je je zelfs af of je ooit iets gemeen heeft gehad met elkaar en waar je destijds eigenlijk op bent gevallen?

Getrouwd blijven is veilig. Getrouwd blijven is stabiel, maar van binnen sterf je iedere dag een beetje meer. Je voelt je ellendig! Door een scheiding gaan zal een hel zijn, voor jou en voor jouw gezin! En daarna? Zal het daarna beter worden? Dat kan! Maar er zijn geen garanties. Dus je besluit te blijven? Misschien is het wel waar wat ze zeggen: “De duivel die je kent is beter dan de duivel die je niet kent”.

Als je merkt dat je wil scheiden en er tegelijkertijd bang voor bent, dan ben je daarin niet de enige. Scheiden is eng! Het is levens veranderend en ingewikkeld. Scheiden is tijdrovend en duur.

Het is niet iets waar iemand naar uitkijkt. Omdat een scheiding zo moeilijk is, blijven veel mensen die graag willen scheiden, getrouwd. Getrouwd blijven is makkelijker. Je zegt tegen jezelf dat je het je niet kunt veroorloven om te scheiden. Je zegt tegen jezelf dat het beter is voor de kinderen om bij elkaar te blijven. Als je gelovig bent, zegt de kerk dat het beter is voor jouw ziel om getrouwd te blijven.

Maar niemand vertelt je wat de prijs is die je betaalt voor een slecht huwelijk. 

Moet je nu getrouwd blijven of gaan scheiden? Uiteindelijk moet je kiezen wat goed voor jou is. Die keuze, of het nu gaat om een ongelukkig huwelijk, of om te scheiden, zal gevolgen hebben. Sommige van die gevolgen zullen hoe dan ook niet fijn zijn, maar gevangen blijven zitten in besluiteloosheid heeft ook grote gevolgen en kunnen leiden tot depressiviteit.

Geen keuze is ook een keuze! Jouw leven wordt bepaald door de keuzes die je maakt. Scheiden is een keuze. Getrouwd blijven is een keuze. Geen keuze maken, is een keuze.

Uiteindelijk is het aan jou om te kiezen. Dus wat zal het zijn: de duivel die je kent, of de duivel die je niet kent? 

Als je hulp nodig hebt bij het maken van deze keuze, download dan hier de gratis Scheidings Toolkit! Deze toolkit helpt je bij het overdenken en het maken van keuzes. Tevens kun je hier al heel veel invullen ten behoeve van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Ook kun je hier jouw inkomsten en uitgaven inzichtelijk maken zodat je een beeld voor jezelf kunt creëren van hetgeen je overhoudt en eventueel nodig hebt om in jouw nieuwe leven rond te kunnen komen.

  • Vincent Rondwijk

    Ik kan mij goed voorstellen dat de stap nemen om te gaan scheiden niet makkelijk is. Het opgeven van een vertrouwde en vaak stabiele situatie is eng. Met hulpverlening en goede afspraken kan dit in ieder geval al een stuk gemakkelijker worden.

  • Mara

    Angst is inderdaad normaal, omdat bijna iedereen dat wel heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede middelen en hulp die je kan inzetten merk ik om mij heen. Geen keuze maken is vaak makkelijk op korte termijn denk ik, maar ik geloof dat het belangrijk is om ook naar de toekomst van je gezin te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons