Hello Mediator

Ik Wil Scheiden, Maar Ik Durf Niet

Ik Wil Scheiden, Maar Ik Durf Niet

Ik wil scheiden, maar ik durf niet! Ik ben zo bang voor het onbekende…

Wat doet u als uw huwelijk een rotzooi is, en u weet dat u er uit zou moeten stappen, maar u bent bang om te gaan scheiden. Moet u getrouwd blijven?

Een deel van uzelf zegt dat u gewoon uw biezen moet pakken en moet gaan, maar u wordt misselijk als u eraan denkt wat de gevolgen kunnen zijn.  

En dan nog de kosten die er allemaal bij komen kijken. U wilt niet het geld dat u voor de toekomst van uw kinderen gespaard hebt uit moeten geven aan dure advocaten. U wilt niet de helft van alles wat u bezit in één klap van de hamer (van de rechter) verliezen.

U maakt zich ook zorgen over hoe u zult overleven. U weet niet zeker of u het zelf wel kunt redden. U maakt zich zorgen dat uw kinderen het slechter gaan doen op school of bindings- of verlatingsangst ontwikkelen vanwege uw scheiding!

Elke dag dat u getrouwd blijft, sterft u een beetje meer van binnen. Behalve de kinderen, hebben u en uw partner niets meer gemeen. Sommige dagen vraagt u zich zelfs af of u ooit iets gemeen heeft gehad met elkaar en waar u destijds eigenlijk op bent gevallen?

Getrouwd blijven is veilig. Getrouwd blijven is stabiel, maar van binnen sterft u iedere dag een beetje meer. U voelt zich ellendig! Door een scheiding gaan zal een hel zijn, voor u en voor uw gezin! En daarna? Zal het daarna beter worden? Dat kan! Maar er zijn geen garanties. Dus u besluit te blijven? Misschien is het wel waar wat ze zeggen: “De duivel die u kent is beter dan de duivel die u niet kent”.

Als u merkt dat u wil scheiden en er tegelijkertijd bang voor bent, dan bent u daarin niet de enige. Scheiden is eng! Het is levensveranderend en ingewikkeld. Scheiden is tijdrovend en duur.

Het is niet iets waar iemand naar uitkijkt. Omdat een scheiding zo moeilijk is, blijven veel mensen die graag willen scheiden, getrouwd. Getrouwd blijven is makkelijker. U zegt tegen uzelf dat u het zich niet kunt veroorloven om te scheiden. U zegt tegen uzelf dat het beter is voor de kinderen om bij elkaar te blijven. Als u gelovig bent, zegt de kerk dat het beter is voor uw ziel om getrouwd te blijven.

Maar niemand vertelt u wat de prijs is die u betaalt voor een slecht huwelijk. 

Moet u nu getrouwd blijven of gaan scheiden? Uiteindelijk moet u kiezen wat goed voor u is. Die keuze, of het nu gaat om een ongelukkig huwelijk, of om te scheiden, zal gevolgen hebben. Sommige van die gevolgen zullen hoe dan ook niet fijn zijn, maar gevangen blijven zitten in besluiteloosheid heeft ook grote gevolgen en kunnen leiden tot depressiviteit.

Geen keuze is ook een keuze! Uw leven wordt bepaald door de keuzes die u maakt. Scheiden is een keuze. Getrouwd blijven is een keuze. Geen keuze maken, is een keuze.

Uiteindelijk is het aan jou om te kiezen. Dus wat zal het zijn: de duivel die u kent, of de duivel die u niet kent? 

Als u hulp nodig hebt bij het maken van deze keuze, download dan hier de gratis Scheidings Toolkit! Deze toolkit helpt u bij het overdenken en het maken van keuzes. Tevens kunt u hier al heel veel invullen ten behoeve van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Ook kunt u hier uw inkomsten en uitgaven inzichtelijk maken zodat u een beeld voor uzelf kunt creëren van hetgeen u overhoudt en eventueel nodig hebt om in uw nieuwe leven rond te kunnen komen.

  • Vincent Rondwijk

    Ik kan mij goed voorstellen dat de stap nemen om te gaan scheiden niet makkelijk is. Het opgeven van een vertrouwde en vaak stabiele situatie is eng. Met hulpverlening en goede afspraken kan dit in ieder geval al een stuk gemakkelijker worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 − een =