Hello Mediator



Hoe Maak Ik Een Succes Van Mijn Nieuwe Gezin?

Hoe maak ik een succes van mijn nieuwe gezin

Succesvol

Ik kom ze steeds meer tegen. De succesvolle vrouw met een of meer jonge kinderen. Ze hebben gestudeerd, carrière gemaakt, een superbruiloft gehad en gezonde kinderen gekregen. En toen de relatie over was, verliep zelfs de scheiding netjes. Goede afspraken, vlot contact met de andere ouder, dus alles onder controle. Dat kan ineens veranderen door de komst van een nieuwe liefde. Patries Baijer vertelt uit haar ervaring als mediator wat je dan zou kunnen doen.

Alles leek zo goed te gaan. En dan een nieuwe liefde, een roze bril, vlinders in de buik … en ineens heb je tegendraadse kinderen, een onwelwillende ex en krijg je ongewenste commentaren van je ouders of andere familieleden.

 

De kinderen zijn niet verliefd

De kinderen zijn immers niet verliefd en zien ‘de nieuwe’ misschien als een indringer. De ex ziet hem of haar als een bedreiging voor de afspraken over weekenden, school, sport, vakanties enzovoorts. Je (schoon)ouders zijn bezorgd over jullie verstandhouding en over de gevolgen voor hun kleinkinderen.

 

Drie werkwoorden

Hoe ga je hiermee om? Hoe maak je ook van deze nieuwe situatie een succes? Deze drie werkwoorden vormen de sleutel:

  • Wennen
  • Tijd geven
  • Leren kennen

Geef iedereen de tijd om te wennen aan het idee. Laat je kinderen kennismaken met je nieuwe liefde op een gezellige, ontspannen manier, en wees dan niet te ‘klef’. Geef aan je ex de duidelijke boodschap af: geef het tijd, er verandert niets in onze afspraken, wij blijven de ouders. Jullie eigen ouders en anderen zullen ook tijd nodig hebben, als ze die tijd krijgen en ze leren je nieuwe partner kennen, kunnen ze blij zijn met jouw geluk.

 

De praktijk is niet zo gemakkelijk

Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Hoe moeilijk dat kan zijn, blijkt uit het volgende praktijkvoorbeeld.

Mieke is 35 jaar. Ze heeft twee kinderen van 7 en 9 jaar. Ze is twee jaar geleden gescheiden en heeft haar leven op orde. Dan ontmoet ze Ed, 39 jaar, geen kinderen. Na de derde ontmoeting en het gevoel: dit is blijvend, wordt Ed voorgesteld aan de kinderen. De eerste afspraken verlopen super. Ed – heel sportief, onderwijzer in groep 5 – heeft een klik met de jongens en doet veel met ze, hij leert ze bijvoorbeeld surfen. Na drie maanden vertellen ze de kinderen dat ze gaan samenwonen. De hemel verandert in een hel.

Via een collega van Ed komen ze bij mij terecht. Ze willen begrijpen waarom de jongens als een blad aan een boom zijn omgedraaid, waarom haar ex zich verzet tegen de nieuwe sport en bovenal de vraag: Wat kunnen wij hieraan doen?

 

Het mediationgesprek

In het gesprek gaan we aan de slag met de drie werkwoorden. Hebben de kinderen, de ex en andere direct betrokkenen genoeg tijd gehad om te wennen aan de nieuwe situatie? Wat waren de grootste bezwaren of struikelblokken?

De jongens vonden het heel gaaf dat mama zo blij was, en dat ze leerden te surfen. Maar dat Ed er elke dag zou zijn en zich ging bemoeien met hun huiswerk, neen! Mama altijd moeten delen als ze bij haar zijn, neen! Aan Mieke de taak om haar zonen tijd te geven, de boodschap dat zij nummer 1 blijven en dat Ed niet hun papa wordt maar een bonus is. En de ex, een boekenwurm, zag een bedreiging in de sportactiviteiten met ‘de nieuwe’, immers dat was iets wat hij de kinderen zelf niet te bieden had.

 

Toch een succes

Uiteindelijk hebben ze alle drie het boek Hoe maak ik een succes van mijn nieuwe gezin? gelezen en ter harte genomen. Een gelukkig samengesteld gezin is het mooie gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons