Hello MediatorDag van de Workaholics

Dag Van De Workaholics

Heb jij ook met pijn in je hart de Toeslagenaffaire gevolgd? En gezien hoe Pieter Omtzigt opgebrand thuis is beland.  Op 5 juli is het de Dag van de Workaholics en ik dacht aan een Pieter Omtzigt en al die anderen die door een werksituatie overbelast raken. Hoe triest het is dat het zover moet komen. Maar hoe komt het eigenlijk dat iemand het op het werk het ‘niet meer trekt’? Want niet alle harde werkers branden op. Kijk maar naar ondernemers die voor hun eigen zaak regelmatig 60 uur of meer per week werken. Dat doen ze vaak met veel plezier. En die bevlogen mensen die het werk als hun hobby zien hoor je ook niet klagen over lange werktijden.  Nee de oorzaak van opgebrand raken moeten we dus ergens anders zoeken.

Dag Van De Workaholics

Persoonlijke eigenschappen en waarden en normen spelen vaak een grote rol. Een hoge mate van betrokkenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn factoren die je ook meestal wel tegenkomt. Evenals loyaliteit, perfectionisme en gedrevenheid. Herken jij al iets van deze eigenschappen als je aan Pieter Omtzigt denkt? Maar deze eigenschappen komen ook voor bij bevlogen werknemers die niet in een burn-out terechtkomen. Er is dus meer.

Het voert te ver om te analyseren wat er bij Pieter Omtzigt precies heeft gespeeld maar dat er een conflictsituatie is opgetreden op het gebied van normen en waarden in relatie tot de club waartoe hij behoorde durf ik wel te stellen.  Zeker nu bekend is geworden hoe hij is tegengewerkt in zijn eigen partij en hoe ‘collegiaal’ hij is behandeld. Enkel een loyale, betrokken kanjer met zoveel verantwoordelijkheidsgevoel zou het zo lang hebben uitgehouden.

Alleen als de bedrijfscultuur waarvan de normen en waarden grotendeels overeenkomen met die van jezelf, ben je op je plaats. Ik denk dat het daarom goed is dat Pieter nu is opgestapt. Wel jammer dat het zover heeft moeten komen. Omdat vroegtijdig erkennen dat er verschillen in waarden en normen zijn, veel zou kunnen oplossen. Want welke werkgever zou zo’n harde werker kwijt willen? En welke loyale, harde werker wil zo zijn werk achterlaten?

En lukt het niet om er samen uit te komen, denk dan een arbeidsmediator die gespecialiseerd is in het begeleiden van dit soort situaties.  Je zult versteld staan hoe mooi de samenwerking kan worden. Want mediation voorkomt conflicten en lost problemen op met behoud van de relatie.

 

Désirée Rooze arbeidsmediator Noord Holland

Désirée Rooze is arbeidsmediator voor de regio Noord-Holland

www.drconsultancy.nl     rooze@drconsultancy.nl    tel: 06 514 83 321

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons