Hello MediatorDag Van De Vriendschap

Dag Van De Vriendschap

Dag van de Vriendschap

Vrijdag 30 juli is de dag van de Vriendschap. Vriendschap is voor veel ondernemers een belangrijke voorwaarde om succesvol te ondernemen. Soms komt de vriendschap in de onderneming onder druk te staan. Het is niet eenvoudig om daarmee om te gaan. Frank van Heusden vertelt vanuit zijn ervaring als mediator.

 

Jong geleerd is oud gedaan

Iedereen die zijn kind wel eens bij het schoolplein heeft opgehaald herkent het volgende tafereel: De deur gaat open en de kinderen stromen naar buiten. Sommigen gaan rechtstreeks naar papa of mama en anderen zoeken elkaar eerst op om met elkaar en met de ouders af te spreken wie bij wie mag spelen. Als dat is afgesproken spelen de kinderen met elkaar. Ze hebben plezier, stoeien, maken ruzie en ontdekken samen de wereld buiten het eigen gezin. De eerste vriendschappen tussen kinderen ontstaan vaak al op jonge leeftijd. De kinderen groeien op en ontwikkelen zich in verschillende fasen tot volwassenen. In dat proces heeft een kind meestal verschillende vriendschappen, die een veilige omgeving bieden om samen op te groeien en te ontwikkelen.

 

De kracht van bevriende ondernemers

Veel ondernemingen zijn uit een vriendschap ontstaan waarin het plan is opgevat om iets gezamenlijk te doen. Samen het avontuur aan te gaan, samen te leren en de markt te veroveren. Dat lukt vaak goed bij vrienden met complementaire kwaliteiten. De een is bijvoorbeeld technisch begaafd terwijl de ander een meer commercieel talent heeft. Door die complementaire kwaliteiten zien de partners ook wat de ander over het hoofd ziet of laat liggen. Vriendschap maakt dat de partners elkaar hierop kunnen wijzen zonder dat dit als verwijt wordt opgevat. Binnen vriendschap kun je samen de successen vieren, maar kun je elkaar ook aanspreken op dingen die minder goed gaan.

 

Vriendschap als het spannend wordt?

Vriendschappen tussen ondernemers worden soms stevig op de proef gesteld. Zo worden veel ondernemers nu geconfronteerd met de gevolgen van de coronapandemie. Misschien is het voortbestaan van je bedrijf in gevaar en moet je samen gaan kijken hoe je na corona verder wilt gaan. Een belangrijk moment in het leven van de ondernemers. Welke koers kiezen we? Wat is de identiteit van de onderneming? En wat als bevriende partners hierover van inzicht verschillen? Een conflict ligt dan op de loer met het risico dat de vriendschap onder spanning komt te staan en de continuïteit van de onderneming in gevaar komt. Erkenning van het probleem en het samen exploreren van de bedreigingen en kansen biedt een uitweg. Dat is echter geen eenvoudige opgave! Juist door je persoonlijke betrokkenheid kan het, zeker in zo’n spannende tijd, lastig zijn ook oog te hebben voor de ideeën en de belangen van de ander.

 

Zakelijke mediation, ook tussen vrienden

Wanneer zo´n kwestie speelt is het tijdig inschakelen van een mediator belangrijk. In een aantal stappen ontstaat inzicht in het probleem, worden belangen erkend, mogelijkheden verkend en afspraken gemaakt. Zo kun je samen tot duurzame oplossingen komen voor het voortzetten van jullie onderneming en het behoud van de vriendschap! De zakelijke mediators van Hello Mediator hebben de deskundigheid in huis om jullie daarbij te helpen.

 

Frank van Heusden mediator Dronten

Frank van Heusden is scheidingsmediator in de regio Dronten e.o.

www.vh-mediation.nl        info@vh-mediation.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons