Hello Mediator



7 Tips Voor Gescheiden Ouders Om De Feestdagen Goed Door Te Komen

Tips voor gescheiden ouders, maak er een feestje van

 

Er zijn geen alles genezende tips, wel een aantal zaken waarmee je rekening kan houden. Dit zijn en blijven tips, niets moet, pik er uit wat je waardevol vindt.

door Patries Baijer, mediator en coach

 

1.Maak samen heldere afspraken over de feestdagen

Het beste is om tijdens de scheiding, bij het maken van de afspraken omtrent de kinderen, al over de feestdagen na te denken. Het voorkomt dat er elk jaar opnieuw stress is over de invulling van deze dagen. Maar dan nog is er ieder jaar overleg nodig over de specifieke invulling als viering op school, cadeaus of plannen van de beide families. Het eerste jaar is het vaak het lastigste om samen tot afspraken te komen, omdat alles extra emotioneel is.
Begin tijdig met overleggen, zodat je ook aan de kinderen duidelijkheid kunt verschaffen over hoe hun feestdagen zullen gaan verlopen. Zo hou je rust, structuur en ook overzicht voor jezelf.

2. Zorg goed voor jezelf

Op de eerste plaats: kinderen kunnen alleen fijne feestdagen hebben als het (redelijk) goed gaat met hun ouders. Maak ook voor jezelf de feestdagen zo leuk mogelijk, ook de dagen zonder je kinderen. Nodig familie en vrienden uit, kijk samen naar een kerstfilm, eet goed en probeer plezier te maken!
Laat je kinderen zien dat, wat er ook gebeurt, je je best doet om van de feestdagen een leuke ervaring te maken. Omring jezelf met familie en geliefden.

 

3. Vraag je steeds af of het ook fijn is voor je kinderen

Redeneer steeds vanuit je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is, bespreek dat ook met je kind.
Realiseer je dat de behoefte van jouw kind soms haaks staat op wat jij graag zou willen.
Een voorbeeld: misschien heb jij er nu helemaal geen zin in om jouw schoonouders te zien, maar jouw kind wil zijn opa en oma wél zien.
Vraag dus ook aan je kinderen zelf wat hun wensen zijn. Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen. Plaats je kind nooit in het midden.

 

7 tips voor gescheiden ouders

4. Zorg voor zo min mogelijk veranderingen

De wereld staat voor jullie en je kinderen al genoeg op z’n kop. Als jullie elk jaar op eerste kerstdag bijvoorbeeld naar zijn ouders gingen en tweede kerstdag naar jouw ouders, waarom zou je dit dan veranderen?
Hou rekening met bestaande familietradities en de spanningsboog van je kinderen.
Denk ook aan de grootouders; ook zij delen op hun manier mee in het scheidingsproces.

Misschien lukt het jullie ook om als ouders samen met de kinderen een moment te vinden om even bij elkaar te zijn? Kinderen geven meestal aan tijdens een kind-gesprek, ook na de scheiding, samen feestdagen te willen blijven vieren. Zo’n moment hoeft zeker niet lang, maar kan al een paasontbijtje samen zijn of even een kop koffie. Zó blijft het ook leuk!

 

5. De mooiste cadeaus zijn niet te koop

Zet eens de eerste stap en heb begrip voor de ander. Het kost niets maar is daarom niet minder waardevol. Naast dat het jezelf lucht geeft, zie je altijd dat jouw gunfactor ook stijgt, een mooi bijkomend voordeel! Voor je kinderen geldt hetzelfde. Je hebt misschien de neiging om ze nu te verwennen met (dure) cadeaus. Maar dat is helemaal niet nodig. Het meest waardevolle dat je jullie kind met de feestdagen kunt geven is dat hij of zij ook van de andere ouder mag blijven houden.
Probeer elkaar vooral te zien als collega-ouders. Stress en frustratie over je ex-partner horen hier niet thuis. Gun elkaar ook het ouderschap. Dit betekent dat je actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert.

 

6. Toon begrip voor de emoties van de kinderen

Misschien zijn de kinderen verdrietig dat hun ouders met de feestdagen niet bij elkaar zijn.
Of dat het gezin deze dagen niet met z’n allen kan vieren. Ze kunnen de andere ouder ook missen. Laat ze weten dat het goed en normaal is dat ze zich zo voelen, dat het mag en erbij hoort. Zet ze niet onder druk om blij te doen, als ze dat echt niet zijn. Neem de tijd om goed te luisteren.
Spreek op een rustige neutrale toon als je kind over zijn of haar gevoel begint. Reageer niet meteen met oplossingen, probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal hij of zij zich gehoord voelen.

 

7. Maak er een feestje van!

Het kan zijn dat je de kinderen niet de gehele feestdag ziet. Probeer daar dan toch het beste van te maken. Bedenk van tevoren hoe je deze tijd gaat invullen, dat helpt. Misschien vind je het fijn om tijd met je familie of vrienden door te brengen, zij staan vast en zeker graag voor je klaar.
Het kan afleiding geven om voor een paar mensen een lunch, borrel of kerstdiner te maken. Samen naar de sauna, het bos of de film te gaan. Of heb je het zo druk gehad dat je nu alle tijd neemt om uit te slapen, boeken te lezen en dvd’s te kijken op de bank met je favoriete snack. Doe vooral op die dag(en) waar jij zin in hebt. Zo wordt het toch nog een leuke feestdag!

Deze blog is geschreven door Pattries Baijger.Wil je meer informatie of heb je behoefte aan contact met een mediator naar aanleiding van het lezen van deze blog, vul dan het contactformulier in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons