Hello MediatorRelatieconflict

Relatieconflict

Een relatie kan onder zo’n grote druk komen te staan dat er echt wat moet gebeuren

De oorzaken hiervoor zijn voor een ieder weer anders. Zo kan sleur en verveling in een langdurige relatie een onaangename rol gaan spelen. Maar ook financiële problemen, ziekte van één van de partners, overlijden van een dierbare of verliefd worden op een ander zijn veelgehoorde redenen. In plaats van een echtscheiding, doen veel koppels een poging om de verbinding te herstellen.

 

Relatieconflict

Relationele conflicten vinden niet alleen plaats in liefdesrelaties tussen twee partners, maar ook in relaties tussen broers en zussen of tussen een vader en zijn zoon, tussen een moeder en haar dochter, tussen twee beste vriendinnen/vrienden, en ga zo maar door. Soms ben je elkaar ergens kwijt geraakt door de dagelijkse beslommeringen en is hierdoor weinig communicatie geweest en de communicatie die er was ging niet zo goed. Of misschien heeft uw beste vriendin u wel een rotstreek geleverd, waar u met haar over wilt praten, maar dat niet zo goed alleen durft. Of u weet misschien niet hoe u dit aan kunt pakken. Alles is mogelijk. Van complex tot minder complex, wij brengen u graag weer met elkaar in gesprek!

 

Gevoelens uitspreken

Veelal ontstaan conflicten doordat mensen hun interpretatie van de werkelijkheid als werkelijkheid zien. Misschien is deze werkelijkheid wel anders? Het is daarom belangrijk om uw gevoelens op tafel te leggen. En hierover met de andere partij in gesprek te gaan. Alleen in een open en eerlijk gesprek kunt u weer tot elkaar komen.

 

Het proces

Tijdens conflicten vormen we aannames over de motieven en intenties van de ander. Dit noemen we attributies. Deze attributies beïnvloeden onze interpretatie van de situatie en zijn vatbaar voor allerlei vertekeningen. Wanneer we tijdens een conflict het gedrag van de ander te veel toeschrijven aan persoonlijke eigenschappen en de invloed van de situatie onderschatten, is er sprake van een fundamentele attributiefout. Het effect van de verschillende vertekeningen neemt doorgaans toe tijdens de duur van het conflict. Hierdoor kan het conflict verder escaleren.

 

Conflictoplossing

Er zijn meer strategieën mogelijk om conflicten op te lossen. Of we het nu proberen via onderhandeling, via het uitoefenen van sterke druk of door er juist voor weg te lopen, er komt altijd een keer een einde aan het conflict. Om de onderhandelingsstrategie (problem solving) kansrijk te maken, moet het vertrouwen worden hersteld. Immers, wanneer u elkaar niet vertrouwt, bent u ook niet in staat om op een constructieve wijze informatie uit te wisselen. Om het vertrouwen te kunnen herstellen zijn de volgende factoren van belang:

  • Open communicatie;
  • Consistentie tussen het gedrag van betrokkene(n) en zijn intenties;
  • Beantwoorden van het gedrag van de ander. Het zogeheten tit-for-tat-strategie.

 

 

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op

 

Chat met ons