Hello Mediator

Bestaan Advocaat/Mediators?

Bestaan advocaat mediators?

Het blijft een interessante vraag en bovendien moeilijk te beantwoorden…

Zowel advocaten als mediators worden immers vaak ingehuurd wanneer partijen in een conflict zijn verwikkeld.

De route naar een oplossing

De route naar een oplossing met behulp van advocaten is echter volledig anders dan die met behulp van een mediator. Waar advocaten de belangen behartigen van 1 partij, alles behalve neutraal dus, staat de mediator geheel neutraal tussen de partijen. Bij het traject via advocaten wordt vaak de rechter ingeschakeld met als gevolg een lange onvoorspelbare procedure en uitkomst. Via de mediator zijn partijen zelf volledig autonoom aan zet en hebben alle invloed op de uitkomst.

Brief van Minister Sander Dekker

In de recente brief van de minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker van 20 januari 2020, maakt ook hij een onderscheid tussen mediators en advocaten. Hij stelt -ik citeer-: “Ook advocaten worden opgeleid om, waar het kan, te komen voor beide partijen aanvaardbare oplossingen, maar zij doen dit vanuit een andere grondhouding dan mediator”.

Sander Dekker heeft het met name over het verschil van opleiding. Immers rechtenstudenten leren vanaf het eerste moment zaken vanuit een juridisch perspectief te benaderen. Mediators juridiseren niet, proberen samen met partijen te kijken naar gezamenlijke belangen en een (gezamenlijke) toekomst. ‘Out of the Box’ denken wordt daarbij niet geschuwd.

Zelf de regie houden

Of het nu een familiezaak betreft, arbeidsgeschil of een ander geschil/conflict, zelf de regie houden over de oplossing zorgt uiteindelijk voor een breed gedragen uitkomst wanneer mediation wordt ingezet.

Leuke discussies

Dit gegeven bespreek ik wel eens met advocaat/mediators waarbij ik de conclusie trek dat in mijn optiek advocaat mediators niet bestaan. Tussen de regels door kan je die conclusie, wanneer je iets te scherp door de bocht gaat, ook uit de brief van de minister halen. Daarmee zeg ik niet dat advocaten geen goed werk doen maar wel dat de disciplines zo verschillend zijn. Zowel advocaat zijn als ook mediator, zoals vaak voorkomt bij echtscheidingen, is een (bijna) onmogelijke opgave alhoewel ze daar zelf anders over denken. Het spreekt voor zich dat het vaak leuke discussies oplevert.

Mijn opinie

In mijn opinie bestaan advocaat/mediators dus niet, juist door het verschil in opleidingen en aanpak. Ben je nog in staat om in gesprek te gaan met de conflictpartij, zou ik, wanneer je in een conflictsituatie komt, dan altijd voor een mediator kiezen. Je bent dan in ieder geval verzekerd van een zuiveren aanpak van de mediation conform de gedragscode van het MfN en/of de ADR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − 15 =